frizider

Lista proizvoda koje treba čuvati u frižideru definitivno je kraća nego što neki misle. Naime, pokazalo se kako mnogi ne znaju koje namirnice je poželjno držati u frižideru, a još je više onih koji ne znaju koja hrana ne mora zauzimati taj vrijedan prostor.

 Ovo su namirnice koje šefovi kuhinja nikada ne stavljaju u frižider:

Kečap

“Ako je kečap bio u frižideru, uvijek probam je li se promijenio okus. On ima svoje prirodne kiseline zbog kojih bez problema može stajati u kuhinjskom elementu. Ako ga ne koristite često, najbolja je opcija staviti ga u frižider, ali morate znati da će se okus promijeniti”, kaže Majkl Šulson, osnivač “Schulson Collective”.

Mocarela

“Ona će u frižideru postati veoma tvrda i izgubiti prekrasnu strukturu i okus”, tvrdi Melisa Odonel, glavni šef u restoranu “Seven Seeds”.

Jaja

“Kada sam odrastala moja majka nikada u frižider nije stavljala jaja, a ja sam primijetila da ona imaju čudan, ustajali okus. Kod kuće ih držim na policama, ali maksimalno sedam dana nakon kupovine “, smatra Michael Beltran, šef i vlasnik restorana “Ariete and Chug's”.

Koštunjavo voće

“Sezona poput breskvi, šljiva, nektarina i kajsija traje veoma kratko, kada se beru i šalju u dućane. Najbolje ih je jesti kad su svježe, a ako se stave u frižider postat će mekane. Možete ih čuvati u frižideru ako od njih planirate napraviti kolač ili kompot, a možete i u zamrzivač samo u komadima, kao dio deserta, nikako cijelu voćku”, savjetuje Džet Tila, šef i televizijski voditelj.

Majoneza

“To se odnosi samo na one komercijalno proizvedene, a ne na domaći proizvod. Kiseline u majonezi usporavaju razvoj bakterija, pa hlađenje nije potrebno. Baš kao što je slučaj s maslacem, i majoneza je puno bogatijeg okusa ako se skladišti na sobnoj temperature”,  smatra Rusti Bovers, vlasnik Pine Street Market an Chop Shopa.

Paradajz

“Njih nikada ne stavljajte u frižider. Na sobnoj temperaturi paradajz će sazrijevati tokom čega će se svi sokovi pomiješati i ravnomjerno rasporediti po njemu. Ako ga čuvate u frižideru okus neće biti približno savršen, a paradajz će ostati tvrd”,  savjetuje Jason Bergeron, šef Chroma Modern Bar+ Kitchen, Canvas Restaurant & Market, and Park Pizza & Brewing Company.

Maslac

“Ima li šta napornije od razmazivanja tvrdog maslaca po hljebu? Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, uvijek vam je pri ruci, spreman za korištenje”, izjavila je Biran Landri, šef i vlasnik restorana “Jack Rose and Marsh House”.

Čokolada

“Puno je onih koji čokoladu drže u frižideru jer vjeruju da će tako duže trajati. Ali događa se upravo suprotno – uništava se tekstura, aroma i okusi ove savršene poslastice”, zaključuje Dijego Oka, šef restorana “La Mar by Gaston Acurio”.

(Nezavisne)