Koliko puta ste pokušali da se odreknete slatkiša? Niste jedini u toj borbi, ali postoje rješenja i tog problema. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih koraka.

Pripremite se! Prije nego što se odlučite za bijeg od “bijelog neprijatelja”, pripremite puteve za bijeg. Ispraznite ormare i frižider od slatkiša koji vam upadaju u oči u najkritičnijem trenutku, piše Bazar.

Dodajte u prehranu više vlakana koja se nalaze u hljebu od cjelovitih žitarica, tjestenini, kvinoji, riži i zobenim pahuljicama.

Pronađite korisnu alternativu

Šaka orašastih plodova ili sušenog voća uspješno će zamijeniti grickalice koje ste navikli uzimati u trgovinama. Pospite ih sa par zrna bibera – senzacija neće biti manje živopisna nego kad jedete čokoladu.

Zaboravite na dijetalna pića

U većini slučajeva dijetalna pića sadrže zamjenu za šećer – saharin, sukralozu. Često ih nazivaju niskokaloričnim, ali zbog svog hemijskog sastava usporavaju metabolizam. Stoga ne postoji ništa bolje od čaše vode s limunom i svježom mentom.

Obratite pažnju na sastav

Pored šećera, obratite pažnju na med, fruktozu, sirupe, koncentrate voćnih sokova. I ne zaboravite: što je veći njihov sastojak na listi, to je njegov sadržaj veći u proizvodu.

Izbjegavajte jaku glad

Razbijte obroke na više dijelova. Pokušajte jesti češće, naprimjer, svaka tri sata. Na ovaj način je mnogo vjerojatnije da unieti manje šećera u organizam.

Dodajte začine

Malo cimeta u jutarnjoj kaši od zobenih pahuljica pomoći će vam da poboljšate okus doručka, a smanjiti unošenje šećera.

Budite fizički aktivni

Ako vaš odnos sa šećerom ima psihološku osnovu, tada u pomoć dolaze endorfini koji se stvaraju tokom sporta. Vrijeme je da počnete vježbati.

Nemojte naglo odustati od šećera

To će vam najvjerojatnije biti preteško. Stoga smanjujte količinu svaki dan kako biste bez stresa mogli doživjeti odbijanje. Ujutro svojoj kafi dodajte manje od uobičajene doze šećera; umjesto jabuke uzmite celer za međuobrok.

Jedite više povrća

Kada birate između voća i povrća, prednost dajte potonjem. Povrće sadrži sve potrebne mikrohranjive sastojke, a vlakna će vam održavati energiju tokom dana i smanjiti žudnju za šećerom.

Kuhajte sami

Ako pažljivo pogledate sastojke, vjerojatno ste primijetili da mnoga “nezaslađena” hrana sadrži šećer – na dnu popisa. Stoga se opskrbite vremenom i receptima: domaća hrana neće sadržavati takva „iznenađenja“, jer vi sami kontrolišete njen sadržaj.

(Srpskainfo)