Nedavno je banjalučka doktorka Zlata Popović Čkonjović na svom Instagram profilu ženama pokušala objasni šta sunčevi zraci rade našoj koži.

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije objavila je fotografije svoje bake na kojima se jasno vidi razlika u kvalitetu djela kože koji je bio izložen godinama suncu i koji nije.

https://www.instagram.com/dr_zlata/?utm_source=ig_embed&ig_rid=1370a776-59a5-4d4a-844f-9cb8ae528c52

– Kada sam prvi put postavila slike svoje bake koja ima 96 godina, koja je cijeli život izložena jakom sunčevom zračenju i vjetru jer živi na nadmorskoj visini od 1300m, reakcije su bile nevjerovatne. Drago mi je da je uticala na vas, da razmislite o sunčanju. Ona od ranog djetinjstva nosi maramu, nikada nije izlagala suncu dijelove koje pokriva marama, kao ni dekolte. Obratite pažnju na dubinu bora na mjestima koja su stalno izložena suncu. Obratite i na to da na dijelu dekoltea i vrata ima jedan mladež/ben/biljeg i 3 hemangioma, a sad pogledajte svoj dekolte – napisala je doktorka.

Ona je takođe pojasnila da pretjerano izlaganje sunčevom zračenju ima mnoge štetne posljedice, a dvije su najznačajnije: fotokarcinogeneza (nastanak malignih tumora kože) uzrokujući direktna DNK oštećenja, te fotoaging (ubrzano starenje kože), prenosi Žena Blic.

(Srpskainfo)