Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je uoči Vaskrsa da je epidemija virusa korona opomena da ljudi treba da brinu o sebi i bližnjima, te napomenuo da ovo nije prvi put da se najveći pravoslavni praznik proslavlja na ovaj način.

– Nažalost, Beograd je dva puta bombardovan na najveći praznik. Prvi put su to učinili Nijemci, drugi put saveznici i tada je platio cenu i podneo velike žrtve. Nadamo se da ovo neće dugo trajati. Kako nas uveravaju stručnjaci epidemiolozi i ostali, virus počinje lagano da slabi. Treba sve učiniti, sve što zavisi od nas da prihvatimo mjere i da ih se pridržavamo – rekao je patrijarh Irinej za Blic.

Patrijarh je poručio da narod treba da sluša, uvaži i primijeni preporuke stručnjaka u vrijeme pandemije virusa korona.

– Ovo nije po volji Božijoj, ali nije ni bez dopuštenja Božijeg da se malo čovjek zamisli, pa vidi malo i svoj odnos i prema svijetu i prema Bogu. Ovo je nešto što nije samo ljudsko, ima tu i drugih uticaja, duhovnih uticaja – rekao je patrijarh. Prema riječima patrijarha, ovo je vrijeme da se malo odvoji od moći i izuma koji su usmjereni protiv čoveka, da se razmišlja o sebi, svom životu na zemlji, o bližnjima.

Patrijarh Irinej je upozorio da danas ništa nije tako ugroženo i ubijeno kao porodica i da je zadatak kulture društva da je obnovi.

Kada je riječ o Kosmetu i o spekulacijama kako to pitanje može da se razriješi, patrijarh Irinej je rekao da su interesi velikih sila da se Srbija isključi sa Kosova i Metohije, ali da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) uzda u svijest pametnih i dobrih ljudi, i u Stefana Dečanskog koji je u Dečanima, grobove arhiepiskopa pećkih, u one svetinje i svu onu krv koja je prolivena na Kosovu.

– Uzdamo se da će biti sačuvano – rekao je patrijarh Irinej i naglasio da u duši, u svijesti i savjesti srpskog naroda Kosovo i Metohija neodvojivo, jer je tu početak svega što je vredno u istoriji i kulturi Srba. U osvrtu na situaciju u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je rekao da ni Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu i srpske svetinje u Crnoj Gori kao tamošnja vlast danas, a da veliku zaslugu što se tamo obnovila SPC ima mitropolit Amfilohije.

– Njegovim dolaskom je nastao preobraz Crne Gore, pozitivna promjena, vraćanje naroda crkvi i veri, obnova hramova. Vratio se život monaški i sveštenički i danas je to jedna živa i aktivna crkva. Verovatno je i to nešto što smeta potomcima bivšeg režima – rekao je patrijarh. U osvrtu na odnose države i crkve danas, patrijarh je rekao da je taj odnos onakav kakav treba da bude i da “blagodari Gospodu i onima koji su sada na vlasti”.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum