Avion

Kad se ukrcamo u avion, najčešće obraćamo pažnju na putnike, veličinu sjedišta, moguće turbulencije. Piloti i zaposleni u aviokompanijama obučeni su za opažanje i najsitnijih detalja koji nisu zanimljivi običnim putnicima.

Led

– Većina putnika se boji turbulencija, ali poprilično je velika šansa da one neće biti uzrok nesreće – kaže pilotkinja Tanja Gatlin.

Jedna od najopasnijih pojava je led. Sigurnosne službe otklanjaju led prije samog polijetanja, a mnogi avioni su obloženi materijalom koji sprečava smrzavanje vode u vazduhu.

– Prilikom slijetanja spuštamo se manjom brzinom jer nam je sužen manevarski prostor – objašnjava Gatlin i dodaje da u tim trenucima motori ne emituju toplinu kao pri polijetanju pa je šansa da se stvori led znatno veća.

Sumnjivi mirisi

Mirisi su jedan od najznačajnijih pokazatelja da nešto nije u redu s letjelicom. Oni upozoravaju na mogući kvar motora ili sistema za dovod goriva.

– Zvukovi su uvijek dragocijeni, ali je kabina najčešće izolirana od buke pa nam čulo mirisa mnogo više govori o onome što se događa ispod krila. Mirisi putuju sasvim slobodno i prepoznatljivi su – objašnjava stručnjak za sigurnost avionskog saobraćaja Tom Farijer.

Ugao pod kojim svjetlost ulazi u letjelicu

Iskusni piloti znaju da nagla promjena svjetlosti koja ulazi kroz prozor kabine može biti prvi znak promjene smjera.

– Neočekivano pomjeranje ugla pod kojim pada sunčeva svjetlost signalizuje da nešto nije u redu sa optimalnom putanjom – objašnjava Farijer.

Informacije o kašnjenju

– Mnogi putnici ne obraćaju pažnju na detaljne informacije o kašnjenju leta, a trebalo bi. Frustrira me kada se avion zaustavi na putu do piste, a ja čekam 25 minuta bez ikakvog objašnjenja – navodi pilot Patrik Smit i dodaje da razlozi kašnjenja nisu pretjerano komplikovani kako bi ih razumio svaki putnik.

– Sve se može objasniti samo ako koristite adekvatnu terminologiju i informacije pripazite na vrijeme – objašnjava Smit.

Izlazi za slučaj opasnosti

Mnogim putnicima su predočeni sigurnosni propisi, ali značajan broj se ne bi snašao kada bi se dogodila nesreća prilikom sletanja. Razlog je jednostavan – ne znaju gdje su izlazi u slučaju opasnosti.

– Uvijek se osvrnem iza sebe kako bih pronašao izlaz. Zatim prebrojim sjedišta koja me dijele od njega. To radim kako bih imao orijentaciju u slučaju da se nađem u mraku, dimu ili pod vodom. Ako se dogodi potpuni mrak, lako je prebrojati sedišta koja se nalaze između moje pozicije i izlaza – objašnjava bivši pilot ratnog vazduhoplovstva Džon Česajr.

(Index)