ukc

BANJA LUKA, 04. februara – U Univerzitetskom kliničkom centru RS do sada je pod nadzorom bio jedan pacijent sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva sa lakšom kliničkom slikom, koji je boravio u Kini.

On je, u skladu sa instrukcijama i protokolima dostavljenim domovima zdravlja, upućen u ovu zdravstvenu ustanovu, a na osnovu laboratorijskih nalaza utvrđeno je da se ne radi o infekciji korona virusom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

– U RS, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, a sve mjere se provode u skladu sa procjenom trenutne situacije. Neophodno je da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju; osobe koje dolaze iz Kine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti; putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke; često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolionom – navodi se u saopštenju.

IJZ RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske svakodnevno prate epidemilošku situaciju u RS, nakon pojave novog koronavirusa u Kini i svijetu. Na snazi je pojačan epidemiološki nadzor i prate se sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

– Takođe, sprovode se sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva, s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom. Svim zdravstvenim ustanovama u RS upućene su preporuke za postupanje, s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima – naglašavaju u IJZ i dodaju da su na graničnim prelazima prema RS, takođe, upoznati sa svim mjerama i postupcima koje je neophodno preduzeti prilikom ulaska putnika iz Kine.

(Srpskainfo)