BANJALUKA, 19. marta – Željko Stevanović (49), paranoidni šizofreničar, osumnjičeni za krvavi bombaški napad u Banjaluci, radio je kao ljekar opšte prakse u ambulanti porodične medicine u Aleksandrovcu i Hitnoj pomoći u Laktašima.

Iako je, kako tvrdi porodica osumnjičenog, sa najvišim ocjenama završio Medicinski fakultet, Stevanović nije položio “ispit” u praksi, jer su pacijenti na vrijeme otkrili da nije onakav kakvim se predstavljao.

Naime, 2002. godine Stevanović se zaposlio u Domu zdravlja u Laktašima, a zatim je raspoređen u ambulantu u Aleksandrovcu, te službu Hitne pomoći u Laktašima.

Nakon samo nekoliko mjeseci, radne kolege i pacijenti uvidjeli su da je Stevanović sve samo ne stručan ljekar.

Poslije brojnih prijava od strane pacijenata koji su se žalili na nestručno liječenje, Stevanović je dao otkaz i otišao.

Veselka Todorović, glavna medicinska sestra u porodičnoj ambulanti u Aleksandrovcu, za “Nezavisne” priča da je sa Stevanovićem radila nekoliko mjeseci. Istakla je da nije bio agresivan, već, naprotiv, miran, ali ipak čudan tip, objavile su Nezavisne novine.

“Radila sam s njim jedno vrijeme i sjećam se da je imao pomalo čudno ponašanje. Na papirima je sitnim rukopisom stalno zapisivao nekakve poruke, a zatim bi papire bacio u smeće, i to je radio često. Ubrzo su se na njega počeli žaliti i pacijenti”, prisjetila se Todorovićeva, dodavši kako se Stevanović nije skidao pred pacijentima, kako se pričalo.

“Pacijenti su se žalili da ih Stevanović ne liječi pravilno i govorili su da će promijeniti ustanovu i otići u drugu ambulantu, a nikome nije u cilju da izgubi pacijente”, navela je Todorovićeva.

Dodaje i da Stevanović nijednog trenutka nije odavao utisak da je agresivna osoba, naprotiv, bio je miran.

Stariji mještani Aleksandrovca juče su se takođe prisjetili da je Stevanović jedno vrijeme radio kao ljekar u njihovoj ambulanti.

“Jeste on bio čudak, onako na prvu, ali nikada ne bih ni pomislila da je agresivan. Znam da je i violinu volio svirati, a ko bi se nadao da će ovako nešto napraviti naš doktor”, ispričala je Aleksandrovčanka koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Ljubomir Šormaz, direktor Doma zdravlja u Laktašima, gdje je Stevanović radio u službi Hitne pomoći, kaže da je nakon brojnih prijava od strane pacijenata “propitao” Stevanovića, kako kaže, “o raznim oblastima medicine”.

“Sjećam se Stevanovića, radio je ovdje prije nešto više od 10 godina. Imali smo prijave pacijenata na njegov loš rad, a onda sam ga ja, kao doktor medicinskih nauka, primarijus, malo propitao da čujem njegovo znanje o medicini”, prisjetio se Šormaz.

Epilog “ispitivanja” bio je Stevanovićev bezuslovni otkaz.

Podsjetimo, Željko Stevanović 13. marta u 10.50 na autobuskom stajalištu u Ulici knjaza Miloša u Banjaluci ubacio je bombu u autobus prevoznika “Autoprevoz” na liniji 2, koji saobraća na relaciji Banjaluka – Trn. Nakon detonacije na mjestu je poginuo vozač autobusa Boro Topić (53), a dvije osobe, od kojih je jedna maloljetni učenik Poljoprivredne škole, lakše su povrijeđene. Topiću je bomba eksplodirala u krilu dok je sjedio za volanom autobusa koji je zaustavio na stanici kod Poljoprivredne škole da primi putnike.

Stevanović je uhapšen u petak u 23.45, nakon 36 časova jedne od najvećih potraga u istoriji banjalučke policije.

U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.