Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju korona virusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, prenio je britanski “Fajnenšel tajms”.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta kovida identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasjedanje, rekao je De Oliveira za FT.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”, prenosi Tanjug.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta korona virusa.

Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za kovid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu da se još uvijek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

– Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša – izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi shvatili gdje su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti”u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbjegne imunitet”.

EU planira obustavljanje avio-saobraćaja

Evropska unija planira da obustavi vazdušni saobraćaj iz južnog dijela Afrike, usljed zabrinutosti zbog novog soja kovida 19 otkrivenog u Južnoafričkoj Republici, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

– Komisija će predložiti, u bliskoj saradnji sa državama članicama, da aktiviraju “kočnicu za slučaj opasnosti” i obustave vazdušni saobraćaj iz južnog afričkog regiona zbog zabrinjavajućeg soja “B.1.1.529” – napisala je Fon der Lajenova na “Tviteru”, prenosi Srna.

Naučnici iz Južnoafričke Republike tvrde da pomenuti soj posjeduje “veoma neuobičajenu konstelaciju mutacija” koje su zabrinjavajuće jer mogu da pomognu virusu da izbjegne imuni odgovor organizma i učini ga lakše prenosivim.

Njemačka, Austrija i Italija najavile su mjere za ograničavanje vazdušnog saobraćaja iz regiona južne Afrike.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca potpisao je izvršnu naredbu o zabrani ulaska iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Češka je, takođe, zabranila dolaske iz Južnoafričke Republike i drugih afričkih zemalja kako bi spriječila širenje nove varijante korona virusa, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek.

Zabrana koja će stupiti sutra na snagu odnosi se na građane trećih zemalja koji su proveli više od 12 časova u posljednje dvije sedmice u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Lesotou, Esvatiniju, Zimbabveu, Bocvani, Mozambiku i Zambiji, napisao je Kulhanek na Tviteru.

Azija pooštrava mjere zbog nove varijante

Azijske zemlje počele su da pooštravaju restrikcije nakon otkrića nove varijante virusa korona u Južnoafričkoj Republici koja je potencijalno otporna na vakcine.

Naučnici rade na sakupljanju podataka o novoj varijanti, koja je identifikovana početkom sedmice, ali su vijesti već uticale na pad finansijskih tržišta. Berze u Aziji oslabile su za preko tri odsto, što je najviše u prethodna tri mjeseca.

Varijanta virusa “B.1.1.529” otkrivena je još u Bocvani i Hong Kongu, saopštila je Britanska agencija za zdravstvenu bezbijednost, prenosi Srna.

Nakon Britanije i Singapur je privremeno zabranio letove iz Južnoafričke Republike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Lesota i Esvatinija.

Japan je takođe odlučio da pooštri granične kontrole za posjetioce iz Južnoafričke Republike i još pet afričkih zemalja, javila je agencija “Džidži”.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, zahtjevajući da izvrše rigorozan pregled i testiranje“putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati globalne savjete o novoj varijanti, a zamjenik premijera Grant Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Prvi slučaj u Izraelu

Izraelsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj novog soja korona virusa i to kod putnika koji se vratio iz Malavija.

Putnik i još dvije osobe za koje postoji sumnja da su inficirane stavljeni su u izolaciju, prenosi AP.

Izrael je objavio da će privremeno obustaviti letove iz regiona južnog dijela Afrike, prenosi Blic.

(Srpskainfo)