van.tjel.

BANJA LUKA, 15. decembra – Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu.

Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM.

Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći grada.

S obzirom da jedna procedura, koja podrazumijeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantjelesne oplodnje košta oko 5.500 KM, na posljednjoj sjednici Skupštine grada odbornica Mirna Savić- Banjac zatražila je da se poveća i iznos jednokratne podrške.

– Pronatalitetna politika treba da nam bude prioritet. Smatram da bi trebalo izmjeniti i pravilnik po kojem samo majka može da preda zahtjev na konkursu. Muškarac kao ravnopravan član zajednice treba da ima istu mogućnost – rekla je Savić- Banjac tokom aktulenog časa.

Na konkurs Grada prethodnih godina stizalo je i više od 50 zahtjeva parova, međutim taj broj se drastično smanjio.

– S obzirom da FZO RS sada finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, mi smo ove godine dobili samo osam zahtjeva za sufinansiranje. Time se i otvaraju uslovi da se pojedinačan iznos podrške poveća i uputićemo takav prijedlog za iduću godinu – najavio je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i sport Dragan Banjac.

Napomenuo je i da je ranije bilo primera zloupotrebe novca, zbog čega je odlučeno da zahtjev može podnijeti samo žena.

– Željeli smo da na ovaj način zaštitimo ženu koja prolazi proceduru biomedicinski potpomognute oplodnje i njoj i uplaćujemo odobreni iznos – poručio je Banjac.

Lane je Banjaluka podržala 35 zahtjeva za sufinansiranje, za št aje bilo izdvojeno 87.500 KM.

(Srpskainfo)