zgrade

BANJA LUKA, 29. septembra – Prije više od 10 godina analize su pokazale da je neophodno zamijeniti azbestne ploče na krovu „Pentagon“ zgrada, zbog opasnosti po zdravlje, ali do sada je to urađeno samo na jednom ulazu.

 Naselje “Pentagon” u centru Banjaluke poznato je po neobičnoj formi zgrada, ali i činjenici da su ovdje nekada stanovala vojna lica. Za desetak zgrada prepoznatljive žute fasadne cigle kaže se da su jedne od ljepših u Banjaluci, ali nakon dugo godina počeo je da ih nagriza zub vremena. Među prvima su se “na udaru” našli stanari u potkrovlju, kojima prokišnjava krov i voda se sliva niz zidove. Neki od njih, za vrijeme kišnih dana, moraju da drže lavore po stanu kako im ne bi stradao parket.

Međutim, kako to često biva na ovim prostorima, stanari ne mogu da se dogovore oko popravke. Dok vlasnici na višim spratovima traže da se u finansiranje radova uključi cijeli ulaz podjednako, oni na nižim spratovima smatraju da nije u njihovoj obavezi da plaćaju te radove.

Azbest

– Počelo je da prokišnjava na osmom spratu, ali sada voda curi i na nižim spratovima, zgrada propada i treba hitno nešto uraditi. Ja sam promijenila krovne prozore u stanu; to je ono što mogu da uradim, ali to nije dovoljno. Krov pripada cijeloj zgradi i mora se zamijeniti. jer svi uredno plaćamo održavanje stanova. Treba pronaći neki način ako već nema dovoljno para u zajedničkoj kasi, da li u ratama platiti radove ili tražiti novčanu pomoć od Grada – govori stanarka u ulazu 38 čije je ime poznato redakciji.

Još jedan problem u ovom ulazu sa 38 stanova je i što trenutno nemaju članove Upravnog odbora zajednice etažnih vlasnika. Zbog svega, stanari su ove sedmice pozvali i komunalne policajce da prisustvuju zajedničkom sastanku i riješe njihove nesuglasice.

– Predstavnici komunalne su bili, slikali stanove i rekli da će postupiti po zakonu, ali još ne znamo šta to tačno znači – govori ova žena i podsjeća da su zgrade pokrivene azbestnim pločama, za koje je utvrđeno da su kancerogene, te bi ih i zbog toga trebalo promijeniti.

Ekološka bomba

Podsjetimo, prve sumnje o štetnosti azbestnog krova među komšijama pojavile su 2007. godine. Tada su primjetili da stanari učestalo obolijevaju od teških bolesti, a to su odmah povezali s azbestom. Zajedničkim dogovorom 16 zajednica etažnih vlasnika zatražili su mišljenje i analizu Instituta za zaštitu radne i životne sredine “Master”, koje je pokazalo da je uticaj azbestnih eternit ploča veoma štetan, te da bi što prije trebalo zamijeniti krovne pokrivače.

Iz ovog Instituta su tada poručili da su zgrade “Pentagon” ekološka bomba usred grada. Naglašeno je da azbestne eternit ploče ne predstavljaju samo opasnost za zdravlje stanara, već i desetine hiljada ostalih Banjalučana koji prolaze ovim dijelom grada.

– Posljedice po zdravlje od izloženosti azbestnim česticama su izvjesne, a čovjek nakon 15 do 20 godina udisanja počinje da osjeća posljedice. Udahnute čestice azbesta nije moguće izbaciti iz organizma i one se trajno zadržavaju u tijelu, te grade novu strukturu koja kasnije uzrokuje karcinom – navedeno je u njihovoj analizi, o čemu mu mediji svojevremeno pisali.

Za novi krov 30.000 KM

Krov su do sada zamijenili samo stanari jednog ulaza, a taj posao ih je koštao 30.000 maraka.

– Imali smo godinama problem sa prokišnjavanjem i jedino rješenje je bilo zamjena kompletne krovne konstrukcije. Kao ZEV sve smo isfinansirali dugogodišnom štednjom, jer je to zaista bio prioritet svih prioriteta – govori predsjednik UO ovog ZEV-a Milan Tepić.

Stari azbestni krov su promijenili prije 4 godine.

– Naša skupština je pravovremeno donijela odluku da se skupljaju sredstva za tu namjenu. Ekipa koja je prije imala mandat sve je završila u smislu odabira najpovoljnijeg ponuđača i na meni je bilo samo da operativno završim već unaprijed dogovoren posao – pojasnio je Tepić.

(Srpskainfo)