BANJALUKA, 21. januara – Gradske ulice peru se i čiste redovno samo u užem centru grada, dok se sporednim saobraćajnicama ne posvećuje gotovo nikakva pažnja, što se građanima iz tog dijela grada nimalo ne sviđa.

Banjalučanka Svjetlana Gavrić požalila se da su ulice veoma prljave od blata, ulja i soli, kojom su posipane. Kazala je da, osim u centru grada, nijedna ulica nije čista.

– Nerijetko na posao ili iz šetnje dođem prljavih cipela. Znam da je zimski period, ali mislim da bi bilo logično da se u ovakvim vremenskim uslovima više pažnje obrati na čistoću grada. Stanje je katastrofalno, ne pamtim kad sam posljednji put vidjela perače ulica – rekla je Gavrićeva.

Zadovoljan nije ni Nikola Savanović, kog smo zatekli u naselju Obilićevo.

– Znam da se zimi ulice ne peru zbog niskih temperatura i poledice, ali po ovako visokim spoljnjim temperaturama logično je da se mogu češće prati. Dovoljno je bacila u vazduhu, još treba da hodamo i po blatnjavim ulicama – rekao je Savanović.

Koordinator za analitiku i odnose sa javnošću u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić-Manojlović rekla je da je Gradska uprava izdala nalog da se ulice operu početkom januara, objavio je Glas Srpske.

– Početkom godine ekipe “Čistoće”, koje su zadužene za pranje ulica, čistile su dvadesetak saobraćajnica u užem centru grada i te ulice se inače redovno čiste. Programom zajedničke komunalne potrošnje za 2014. godinu iz budžeta grada izdvojeno je 395.000 KM za pranje saobraćajnica – rekla je Pipić-Manojlović.

Dodala je da je programom utvrđeno da ukupna potrošnja za pranje saobraćajnih površina i održavanje objekata za odvodnju u 2014. godini iznosi 755.000 KM.

Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić naglasio je da se ulice peru isključivo po nalogu Gradske uprave.

– Prali smo ulice početkom mjeseca. Bila je to neka vrsta praznične akcije, koja je trajala oko pet dana, ali smo tada uglavnom prali ulice u samom centru grada, uz korišćenje jedne ili dvije cisterne – rekao je Plavšić.

Raspored

Danira Pipić-Manojlović rekla je da s obzirom da nema snijega ekipe rade po rasporedu.

– Ekipe rade po rasporedu koji se primjenjuje kada nema snježnih padavina – kazala je Pipić-Manojlović.