ukc

BANJA LUKA, 13. marta – U Republici Srpskoj je u podnevnim časovima registrovano još pet novih slučajeva virusa korona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, pet novih slučajeva potvrđeno je laboratorijskom analizom uzoraka u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

– Riječ je o ženskim osobama mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa ranije potvrđenim slučajem, koji je imao bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Hrvatskoj. Oni se osjećaju dobro, dvije osobe su u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a tri osobe su u kućnoj izolaciji. Ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje – navodi se u saopštenju.

Ovime je danas potvrđeno sedam novih slučajeva zaraženih virusom korona s obzirom na to da su jutros potvrđena još dva slučaja.

Trenutno je virusom korona zaraženo ukupno 15 osoba u Republici Srpskoj. Četiri osobe kod kojih je potvrđen virus korona nalaze se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok je 11 osoba u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 571 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 147 osobe.

– Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno je da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555. Osobe koje se nalaze u bolničkoj ili kućnoj izolaciji psihološku podršku mogu da potraže putem plavog telefona Društva psihologa Republike Srpske 0800 50 305 – ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjećaju građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će redovno obavještavati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Sve ostale preporuke osobama koje se nalaze u izolaciji dostupne su na web stranici  Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. O epideiološkoj situaciji u Republici Srpskoj možete se informisati na Fajesbuk stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

(Srpskainfo)