Ljeto znači i pojavu muha. Nakon što temperature porastu, muhe se legu ranije nego inače.

Takođe, kada vani postane vruće traže sjenovita i vlažna mjesta kako bi odložili svoja jaja i zbog toga ulaze u kuće.

Jedna ženka može snijeti do 900 jaja tokom ljeta. Možete ih se riješiti na više načina:

Vodite računa o higijeni

Iako muhe u kući nisu nužno znak prljavog doma, osiguravanje dobre higijene ključno je za zaustavljanje njihovog razmnožavanja. One obično polažu jaja na vlažne stvari, kao prljavo suđe ili na otvorene vreće za smeće.

Procijenite gdje se okupljaju

Budući da muhama odgovaraju vlažna područja, vjerovatno ćete ih zateći na takvim mjestima. U svakom slučaju, ako im oduzmete izvor vlage, manja je vjerovatnoća da će se zadržavati u vašoj kući.

Otopina octa

Ako ste protiv ubijanja muha onda ovaj savjet preskočite. Trebaće vam ocat (po mogućnosti jabučni), šećer i tečnost za pranje posuđa s mirisom voća.

U plitku posudu ulijte tri centimetra octa, dodajući kašiku šećera i tečnosti za pranje. Posudu ostavite otkrivenu ili je prekrijte providnom folijom na kojoj ste izbušili rupice. Muhe bi trebao privući miris, a potom ih i ubiti.

Kupite ljepljivu zamku

Ovo je najbolja metoda koju možete kupiti. Pazite da ih postavite na pravoj visini i malo dalje od prozora.

Potražite savjete o pesticidima

Postoji mnoštvo sprejeva i otopina za muhe, ali ako u kući imate kućne ljubimce ili djecu, nije uvijek dobra ideja prskati ih.

Takođe, neke vrste muha mogu postati otporne na pesticide. Najbolje da se obratite stručnjacima za kontrolu štetočina. Oni će vam dati najbolji savjet.

(Nezavisne)