tablete-1-440x315

Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, ali takva konzumacija i puno je bezazlenija, navodi thehealthy.com.

Naime, ako se uzima bez vode, moguće je da će tableta zapeti u jednjaku, a  to onda može izazvati ozbiljne komplikacije.

“Lijekovi koji zapnu u jednjaku izazvaće upale i iritacije te mogu rezultirati simptomima kakvi su žgaravica, bolovi u prsima te krvarenje”, kazala je dr Jennifer Caudle.

Ali, budući da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti je li tableta zapela ili nije.

S vremenom, tableta se može razgraditi te takva nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija.

Istraživanje objavljeno u Turkish Journal of Gastroenterology utvrdilo je kako svaki lijek može izazvati čir na jednjaku, no dr Caudle navodi kako neki lijekovi mogu izazvati više štete od drugih. U tu grupi spadaju lijekovi za osteoporozu, antibiotici te lijekovi protiv bolova koji su dostupni bez recepta.

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti s 200 ml vode, a dr Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem.

Tablete je pametno uzeti 15 minuta prije odlaska u krevet kako bi joj dali dovoljno vremena da se spusti jednjakom, kazala je.

Na kraju, doktorica zaključuje kako neće svaka tableta koju popijete zapeti u jednjaku, no rizik je svakako veći ako pijete tabletu bez vode.

(Banjaluka.com)