kultura

BANJA LUKA, 02. decembra – Kroz kalendar kultrunih manifestacija koje su planirane u 2020. godini, Gradska uprava će podržati održavanje 31 događaja u Banjaluci.

U ovaj kalendar uvrštene su brojne tradicionalne manifestacije poput Kočićevog zbora, Dana Vlade Miloševića, Đurđevdanskog festivala dječje pjesme, Teatar festa, Noći muzeja, književnih susreta, “Vezeni most”, koncert hora “Vrapčići”, “Zaplet”, Međunarodni festival pozorišta za djecu, ali i Sajam za djecu i porodicu, Kozara etno, Dječiji sajam, Banjalučki sajam muzike i drugi.

Za podršku ovim projektima, Grad će izdvojiti 190.000 KM, a manifestacije organizuju ustanove kulture, pravna lica i udruženja građana. 

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku naglašavaju da su udruženja i kulturni radnici pokazali, do sada, najveći interes za učešće u realizaciji projekata, jer je na javni poziv stiglo pedesetak prijava. – U kalendar kulturnih manifestacija uvrštene su događaji kojima će biti pružena podrška na različite načine – od novčane, ustupanja prostora, pa do podrške prilikom promocije. Konačan spisak podržanih manifestacija biće poznat kada Skupština grada usvoji ovaj dokument – kaže Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

On dodaje da izdvajanja za kalendar kulturnih manifestacija neće biti jedina tokom iduće godine i da će Grad podržati još projekata iz oblasti kulture.

– U februaru iduće godine, biće raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkog stvaralaštva i to su dodatna sredstva mimo kalendara kulturnih manifestacija. Takođe, u okviru programa „Proljeće u Banjaluci 2020“,  biće raspisan javni poziv za izbor manifestacija/projekata koji će Grad sufinansirati i taj poziv bi trebalo da bude objavljen do kraja ove godine – naveo je Stanić.

(Srpskainfo)