BANJALUKA – U nastojanju da spriječe zagušenja u jutarnjim i poslijepodnevnim ‘špicevima’, Gradska uprava Banjaluka i Putevi RS potpisaće uskoro sporazume o izgradnji još tri nova kružna toka na staroj ‘gradiškoj’ cesti, među njima i onaj na raskrsnici kod ‘Lesnine’.

 20190225161037_524655
Foto: N.N.

U okviru izgradnje ovog kružnog toka, biće izgrađen i trotaar na potezu prema tržnom centru ‘Tropik’, čime će biti riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

Prema najavama iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, najveći kružni tok biće izgrađen na izuzetno frekventnoj raskrsnici na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša sa ulicama Ivana Gorana Kovačića i Braće Pišteljić, uz koju će biti izgrađena i pješačka staza.

Po planovima, drugi kružni tok biće izgrađen na ukrštanju Ulice Knjaza Miloša i Bulevara Milutina Milankovića, dok je treći na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca.

“Radi se o tri nove kružne raskrsnice koje se nalaze na magistralnom putu M4. Prva je raskrsnica kod Lesnine i pijace, druga kod škole „Ivan Goran Kovačić“ prema Trapistima i treća kod „Hiperkorta“ u Dervišima, odnosno na spoju sa putem prema Prjedoru”, ističe načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On naglašava da je raskrsnica kod Lesnine sigurno jedna od najfrekventnijih u gradu i da će se fokusirati na njenoj pripremi kako bi ove godine počela izgradnja. Zbog bezbjednosti pješaka koji se kreću u blizini ove raskrsnice, ove godine je planirana i izgradnja trotoara od raskrsnice kod Lesnine prema tržnom centru ‘Tropik’.

“Bez obzira na dimaniku izgradnje kružnog toka kod „Lesnine“, ove godine ćemo iz gradskog budžeta svakako finansirati izgradnju 200 metara nove pješačke staze i spojiti ga sa već izgrađenim dijelom kod ‘Tropika'”, kaže Sandić.

Prema sporazumu o izgradnji kružnih raskrsnica, Grad je u obavezi da obezbjedi potrebnu dokumentaciju, saglasnosti i dozvole, te da riješi imovinsko – pravne odnose. Trošak izgradnje novih raskrnica snosili bi Putevi RS, pošto se radi o magistralnom pravcu.

(https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Planiran-kruzni-tok-kod-39Lesnine39-i-trotoar-do-39Tropika39/524655)