banj brdo

BANJA LUKA, 11. marta – Spuštanje niz čelično uže, popularni zip-lajn, uskoro bi moglo da bude dostupno Banjalučanima i svim ljubiteljima adrenalinskih sportova na poznatom izletištu Trešnjik, čime će svim posjetiocima biti omogućeno da još više uživaju u čarima koje pruža ova oaza zelenila.

Izjavio je to načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Prema njegovim riječima idejno rješenje je gotovo.

– Planiramo da održimo sastanak sa Turističkom organizacijom Banjaluka, Centrom za zaštitu životne sredine i “Šumama Republike Srpske” da bismo zajedno realizovali ovu ideju u što kraćem roku – rekao je Bilčar.

Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja adrenalinskog parka na Banj brdu.

– Želja nam je da novim sadržajima građanima, ali i turistima, obogatimo ponudu poznatog gradskog izletišta i iskoristimo potencijale koje nam priroda pruža. Međutim, prema predračunu za izgradnju takvog parka trenutno nemamo dovoljno finansijskih sredstava, tako da smo odlučili da idemo korak po korak – rekao je Bilčar.

Naglasio je da je plan da zip-lajn ove godine bude dostupan posjetiocima, jer se ova aktivnost, koja je inače bila realizovana iznad rijeke Vrbas, pokazala kao veoma interesantna i posjećena.

– Spuštanje na čeličnom užetu pokazalo se veoma dobro, a posjetioci su bili svih starosnih kategorija. Stoga smo odlučili da na Banj brdu prvo uvedemo zip lajn pa bismo iduće godine ponudu dopunjavali novim sadržajima – rekao je Bilčar.

Osnivač grupe građana “Rekreativna zona Banjaluka” Goran Pivašević kazao je da bi ovakva aktivnost svakako bila od velikog značaja.

– Podržavamo sve što može da unaprijedi rekreativnu zonu grada. Realizacija ovog projekta biće, ubijeđen sam, interesantna zaljubljenicima u Banj brdo, turistima i rekreativcima – rekao je Pivašević.

Uređenje pješačkih staza

Petar Bilčar je naglasio da je uređenje i održavanje postojećih pješačkih i trim-staza staza na Banj brdu planirano u maju.

– Ove godine želimo da napravimo i trim-stazu pod Starčevicom. Važno je da rekreativci i građani imaju adekvatan prostor za trčanje i šetanje, pogotovo u urbanijem dijelu grada – rekao je Bilčar.

(Glas Srpske)