BANJALUKA, 19. maja – Građani čiji su domovi bili poplavljeni moraju u što kraćem roku da ih očiste i dezinfikuju kako bi spriječili pojavu i širenje infekcija i bolesti.

Nikola Samardžić, mještanin banjalučkog naselja Česma, kome je voda potopila prizemlje kuće, rekao je da je već od subote danonoćno radio na izbacivanju mulja i blata iz prostorija.

“Voda je uništila sve stvari. Sve smo izbacili na ulicu i čekamo da odvezu. Bitno je da smo mi živi, a za ostalo ćemo se nekako već snaći”, istakao je on.

Ista slika juče se mogla vidjeti i u naseljima Lazarevo, Kumsale, Trn i Priječani, gdje su dvorišta puna uništenog namještaja i kućanskih aparata, objavile su Nezavisne novine.

Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela”, čiji radnici obavljaju dezinfekciju potopljenih prostorija, rekao je da se ona može raditi onda kada se očiste prostorije i dvorišta.

“Preporuka građanima je da poslije čišćenja prostorija obave i dezinfekciju stvari koje su sačuvali. U toku poplava mi smo intervenisali po gradu i zbog zmija”, kazao je Šušnjar, koji je naglasio da ih građani mogu pozvati na broj 051/247-368.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, naglasio je da mogućnost širenja infekcija i bolesti predstavlja veliki problem, zbog čega se grad maksimalno angažovao.

“Naše ekipe rade na dezinfekciji kuća. Podijeli smo grad na nekoliko sektora, naredbom štaba smo obavezali Dom zdravlja da radi te poslove dezinfekcije lijevom obalom Vrbasa od Bočca do kasarne “Kozara”, a od kasarne “Kozara” pa do praktično granice grada sa Laktašima radiće “Eko-bel”. Definisali smo da je takođe obaveza “Eko-bela” da završi i čitavu desnu obalu s obzirom na njihove mogućnosti”, istakao je on.

Gavranović je kazao da je do juče izvršena dezinfekcija 226 objekata na području grada, a ukupan broj će vjerovatno preći 3.000, dok je do juče popisano 1.380 vlasnika nad objektima koji su prijavljeni za dezinfekciju.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite naveli su da je posebno problematično tamo gdje ima uginulih životinja. Savjetuju da nakon njihovog uklanjanja treba očistiti i oprati objekte, opremu i pribor, a na kraju u objektima izvršiti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju svih kritičnih mjesta kao što su farme životinja, pogoni prehrambene industrije, skladišta, prodavnice hrane i drugo.

Na području opštine Sanski Most voda se povlači iz poplavljenih dijelova grada, a još je kritična situacija u Karića sokaku i Jezernicama. Zbog konfiguracije terena u tim dijelovima grada su još prisutne znatne količine akumuliranih voda, koje pokušavaju sprovesti u korito Sane pomoću vodenih pumpi. U ostalim gradskim dijelovima koji su pogođeni poplavama ostale su velike količine mulja i smeća koje je potrebno očistiti, a prostore dezinfikovati.

Na terenu se nalaze i ekipe Doma zdravlja Sanski Most koje vrše dezinfekciju stambenih i drugih objekata koji su bili pod vodom, kao i radnici Veterinarske stanice koji obavljaju poslove deratizacije i dezinsekcije.

Institut za javno zdravstvo RS izdao je opšte preporuke za asanaciju i preduzimanje mjera zaštite objekata i područja koja su bila pod vodom.

“Što se tiče same dezinfekcije, iz Instituta su naglasili da je neophodno da građani nakon povlačenja vode iz stambenih i ostalih objekata odmah detaljno mehanički očiste i operu poplavljene površine od mulja, pijeska, naplavina, smeća, a poslije toga potrebno je da prostorije očiste vodom i deterdžentima.

Nakon povlačenja vode i stabilizacije situacije uzrokovane poplavom, komunalno preduzeće i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kostajnici započeli su juče čišćenje grada i pranje ulica koje su bile pod vodom.

Sve raspoložive ljudske i materijalno-tehničke snage angažovane su na čišćenju Doboja, koji je u proteklih dana katastrofalno poplavljen.

Milko Vidaković, šef Civilne zaštite u Doboju, kazao je da se vrši asanacija terena, na čemu je angažovana sva pomoć koju su dobili od Vlade RS, iz FBiH i svih drugih zemalja.

“Veliki problem je to što je građanima dosta toga uništeno i oni sav taj opad izbacuju na ulicu”, rekao je on.

Istakao je da je u prizemljima stanova, kuća i drugih objekata ostao ogroman mulj, što se mora hitno očistiti, a nakon toga pristupiće se pranju ulica te dezinfekciji i dezinsekciji prostora.