BANJA LUKA, 12. februara – Imunizacija medicinskog osoblja počela je danas na Univerzitetskom kliničkom centru RS, a vakcinu protiv virusa korona prvi je primio Vlado Đajić, generalni direktor ove zdravstvene ustanove.

Rusku vakcinu je drugi po redu danas primio Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Rusku vakcinu Sputnjik V potom će primiti medicinski radnici sa kovid odjeljenja, koji su najugroženiji.

Đajić je rekao da je ovo istorijski trenutak, a razlog zašto će on prvi biti vakcinisan je jer vjeruje u vakcinu.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao da se može ući u proces vakcinacije.

“Ne smijemo zaboraviti da vakcina predstavlja značajan korak u borbi protiv virusa korona”, rekao je Zeljković.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je zadovoljan što upravo u UKC RS vrši prva vakcinacija.

“Ja ću se vakcinisati svakako, ali kada dođe veći kontigent vakcina”, rekao je Šeranić.

Đajić se zahvalio medicinskom osoblju kovid odjeljenja, jer su oni istinski heroji ove pandemije. Đajić je kazao da će danas biti vakcinisano oko 30 medicinskih radnika, a od 2.000 ruskih vakcina za UKC RS je izdvojeno 500 vakcina.

On se zahvalio i Vladi Srbije na donaciji 5.000 vakcina, te da su danas pravili plan kako da se vakcinišu medicinski radnici.

“Najvjerovatnije će medicinski radnici iz RS ići u Srbiju da se vakcinišu, jer je uvoz vakcina iz Srbije u BiH zabranjen”, naveo je Đajić.

Zvezdana Rajkovača, zamjenik generalnog direktora UKC RS, koja je danas primila rusku vakcinu Sputnjik V, kazala je da nije imala dilemu da li da primi vakcinu.

“Željno smo očekivali ovu vakcinu, jer za virus korona nema lijeka”, rekla je Rajkovača.

Dodala je da će medicinsko osoblje koje danas primi vakcinu, revakcinaciju imati 5. marta, na dan kada je u ovom kliničkom centru registrovan prvi slučaj virusa korona.

(Nezavisne)