pjesacki

BANJA LUKA, 02. septembra – Druga faza rekonstrukcije centralne pješačke zone, na potezu između Palate predsjednika i Banskog dvora, danas je i zvanično počela, u okviru radova, vrijednih 1,2 miliona KM.

Poslije obnove Banskog dvora i prošlogodišnje, prve faze obnove popularnog „Parkića“, na red je, u nastavku projekta, došao i plato između Banskog dvora i Palate predsjednika, pa sve do prvih ugostiteljskih objekata u „Parkiću“.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao lokaciju budućeg gradilišta, izjavio je da se ovim radovima nastavlja obnova i rekonstrukcija urbanog jezgra grada. On je precizirao da je rekonstrukcijom, osim popločavanja, predviđena izgradnja vodovodnih i oborinskih instalacija, nove ambijentalne rasvjete i klupa, te obnova drvoreda.

pjesacki 2

Pošto je riječ o veoma važnom prostoru, jer se ovdje nalazi ulaz u Palatu predsjednika i u Banski dvor, drvored će linijom pratiti sve navedene sadržaje. Biće rađeno po istom uzorku kao u prvoj fazi rekonstrukcije, s tim da će biti otklonjena postojeća denivelacija, jer je ovdje nekada bila ulica – obrazložio je Radojičić. On je dodao da se kod projektovanja ovog prostora posebno vodilo računa o slijepim i slabovidim licima, te licima sa invaliditetom, zbog čega će na ovom platou biti ugrađena linija za slijepa i slabovida lica, kao i prilazi za osobe sa invaliditetom.

Radojičić je naglasio da će nakon završetka radova u drugoj fazi, iduće godine uslijediti i završna faza obnove centralne pješačke zone sve do Narodnog pozorišta RS.

U toku je javni konkurs za idejno rješenje užeg centra grada od stare autobuske stanice do Ulice Vase Pelagića. Vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti to rješenje i onda bismo mogli da počnemo i sa uređenjem tog prostora. Centar grada, nastavljajući se na arhitekturu iz vremena banovine, dobiće jedan potpuno novi pečat i novi izgled – rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kazao je da ova faza rekonstrukcije pješačke zone podrazumijeva radove na površini od oko 2.900 kvadratnih metara, što je dvostruko više u odnosu na prvu fazu, kad je rekonstruisan prostor popularnog „Parkića“.

(Banjaluka.net)