donatorsko vece

BANJA LUKA, 22. decembra – U Banskom dvoru u Banjaluci počelo je donatorko veče u sklopu jubilarne deseta akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” pod visokim pokroviteljstvom institucije Predsjednika Republike Srpske.

Ove godine prikuplja se novac za izgradnju i opremanje dva dnevna centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u Banjaluci i Trebinju.

Na ovaj način podržana je inicijativa udruženja, kako bi se djeci sa poteškoćama u razvoju obezbijedio adekvatan boravak, dok njihovi roditelji završavaju druge obaveze a za to vrijeme djeca su na sigurnom, dobijaju adekvatnu pomoć, druženje i socijalizaciju.

Mladi umjetnici i ove godine umjetničkim performansom zajedničkim snagama pmažu da se obezbijedi pomoć za drugare kojima je to neophodno.

Podsjećamo i da je do 31. decembra  aktivan humanitarni broj 1411 posredstvom kojeg će građani moći da učestvuju u ovoj humanoj akciji.

Osim toga i Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je kod Komercijalne banke Banjaluka račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” za uplate donacija fizičkih i pravnih lica, a broj je 571-010-00002700-15.

Ovo je deseto donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” pod pokroviteljstvom institucije Predsjednice Srpske, a tu tradiciju je utemeljio Milorad Dodik 2010. godine, kada je prvi put izabran za predsjednika Republike Srpske.

Prvi ispit humanosti građani RS položili su 2010. godine kada je prvi put organizovana humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti, a zatim su uslijedile akcije prikupljanja sredstava za djecu s teškoćama u razvoju, djecu koja boluju od dijabetesa 1, te za djecu s autizmom.

Izgradnja roditeljske kuće, omogućena je zahvaljujći donatorskoj večeri iz 2014. godine u kojoj je prikupljen novac za djecu koja se liječe od raka, kako bi tokom dugih i teških terapija mogli boraviti, zajedno sa svojim roditeljima, blizu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali izvan bolničkog ambijenta.

Za djecu koja pate od rijetkih genetskih oboljenja, 2015. godine, prilozi su prikupljano je 825.118 KM, dok je 2016. 1,3 miliona KM prikupljeno za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih teškoća “Za majku i dijete”.

Zahvaljujući Fondu solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu za čije osnivanje je 2017. godine bilo namijenjeno donatorsko veče, do sada je više od 150 djece iz RS  dobilo najskuplje i najefikasnije tretmane u najprestižnijim klinikama svijeta.

Prošle godine u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljen je novac za nabavku sistema za robotski potpomognutu rehabilitaciju, za decu koja zbog cerebralne paralize ili drugih teškoća imaju problema s kretanjem. Mališani iz cijele RS koja ovaj sistem koriste u Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci. Nazvali su ga “čarobni robot” ili “Čika Gvozden”.

Do sada je, za potrebe teško oboljele djece ili djece sa smetanjama u razvoju prikupljeno više od osam miliona KM, a svih ovih godina najveći donatori su bili građani Republike Srpske koji su nesebično pomagli akciju.

Naime, svake godine u decembru, tokom akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, na humantarni broj stizalo je od 70.000 do skoro 90.000 poziva, čime su građani darovali isto toliko maraka.

Takođe, građani su bili donatori i na posredan način, jer je najveći dio donacija dolazio iz budžeta RS, kao prilog Kabineta predsjednice RS  ili Vlade RS, te pojedinih lokalnih zajednica.

(Srpskainfo)