mz

BANJA LUKA, 06. marta  – Proces umrežavanja mjesnih zajednica u gradu je počeo, a do sada je njih 15 dobilo pristup internetu, što će olakšati posao i Gradskoj upravi, ali i mještanima ovih naselja.

Internet su dobile mjesne zajednice Borik, Gornja Piskavica, Kola, Krupa na Vrbasu, Lazarevo 1, Nova varoš, Obilićevo 1, Paprikovac, Rosulje, Saračica, Starčevica, Centar 1, Česma, Šargovac i Lauš 2, gdje je ovaj proces pri kraju.

Vrijednost projekta uvođenja interneta za ovih 15 mjesnih zajednica je oko 6.000 KM.

Prema projektu, trebalo bi da budu umrežane sve mjesne zajednice na području grada, čime bi informacije o problemima mještana lakše mogle da budu dostavljane nadležnima u Gradskoj upravi i samim tim ti problemi bi bili brže rješavani.

Strategijom razvoja grada Banjaluka od 2019. do 2022. godine predviđeno je da grad sprovodi neophodne aktivnosti na njihovom umrežavanju.

Sanja Pavlović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu, istakla je da je cilj umrežavanja mjesnih zajednica omogućavanje lakše komunikacije građana sa Gradskom upravom.

“Cilj je i da se brže i efikasnije rješavaju njihovi svakodnevni problemi u najširem smislu”, kazala je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, mnogo vremena gubi se kada građani donose dokumente u zgradu Gradske uprave, a mnogo je jednostavnije da saradnici iz mjesnih zajednica neke od izvještaja i dopisa pošalju e-mailom.

“Uvođenjem interneta brže ćemo dobijati zahtjeve sa terena i moći ćemo brže i reagovati”, kazala je Pavlovićeva.

Kako je planirano, proces umrežavanja mjesnih zajednica biće nastavljen u onim objektima MZ koji zadovoljavaju tehničke uslove, imaju računare i adekvatan prostor.

U okviru uređenja prostora mjesnih zajednica, između ostalog, prošle godine pribavljena je i računarska oprema za mjesne zajednice Centar 1, Centar 2 te Krupa na Vrbasu, koja je opremu dobila 2018. godine, zatim Nova varoš, Drakulić, Mišin Han, Srpske toplice, Kola, Bronzani Majdan, Kmećani i Šimići.

(Nezavisne)