sezonci

Konobari, kuvari, barmeni, sobarice i spasioci već su postali najtraženiji kadar u BiH, jer se potraga za sezoncima na Jadranskom primorju počela zahuktavati, a hrvatski poslodavci spremni su da dobrog radnika plate i 2.000 evra mjesečno.

Radnici iz Srpske i BiH imaće priliku da ovog ljeta debelo napune svoje novčanike budući da Crna Gora i Hrvatska, koja traži 78.470 radnika od čega je 12.770 predviđeno za sezonce, uglavnom u turizmu i ugostiteljstvu ne mogu da nađu dovoljno kandidata na tamošnjim tržištima rada.

S obzirom na tu situaciju vlasnici restorana, kafića i hotela iz Hrvatske svakodnevno dolaze u Srpsku i “vrbuju” radnike, dok su domaći sajtovi za zapošljavanje i društvene mreže pretrpane radnim ponudama za Jadransko primorje.

Zarada se kreće od 500 do 2.000 evra mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni da plate za vrsnog kuvara, uz obezbijeđen smještaj i hranu, a mnogi mogu očekivati i prijavu zdravstvenog osiguranja.

Jedan od posrednika pri zapošljavanju u Hrvatskoj Goran L. kaže da je potrebno više spasioca koji će tokom ljetnih mjeseci raditi na obalama Istre.

– Smještaj, hrana i prevoz do radnog mjesta su obezbijeđeni, a radno vrijeme je od deset do 17 časova, tako da onaj ko želi može još neki dodatni posao da radi. Plata se na mjesečnom nivou kreće od 750 do 1.000 evra uz prijavu i ostale potrebne dozvole – rekao je on istakavši da će kandidati morati da polože ispit kako bi dobili licencu.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić rekao je da 30 odsto ugostiteljskih radnika u Hrvatskoj čine radnici iz BiH. Prema njegovim riječima ove godine nekoliko ozbiljnih kompanija već je dolazilo u Banjaluku da obavi razgovor sa kandidatima.

– Prava navala hrvatskih kompanija tek slijedi, jer sezona uskoro počinje.  Ovo ljeto na stotine Banjalučana otići će u Hrvatsku da radi – smatra Tatić.

Narednih dana u Banjaluku, kaže, dolaze poslodavci iz Makarske da razgovaraju sa kandidatima.

– Što se tiče zarade, sigurno bolje prođu oni koji odu u Hrvatsku da rade, nego u Crnu Goru, gdje konobari ne mogu da zarade više od 800 evra. Naša preporuka je definitivno Istra gdje se plata konobara ne spušta ispod 1.000 evra – kazao je Tatić i dodao da ne zna kakav će odziv ovdašnjih radnika ove godine biti u Crnoj Gori s obzirom na trenutna dešavanja u toj zemlji.

Banjalučanka Milanka Novaković kaže da godinama tokom ljeta odlazi na Korčulu, gdje u jednoj konobi radi kao pomoćni kuvar.

– Smještaj i hrana su nam obezbijeđeni. Plata je lani bila oko 800 evra, dok se ranijih godina kretala od 700 do 750 evra – kazala je Novakovićeva.

Predstavnici hotela “Jadranka grupa” iz Malog Lošinja traže oko 500 radnika iz oblasti ugostiteljstva, a svoju ponudu krajem pošle godine prezentovali su i u Bijeljini.

– Sa radnicima koji su sa ovih prostora imamo zaista pozitivno iskustvo i zato smo ponovo u Bijeljini predstavili našu ponudu za novu turističku sezonu – rekao je tada direktor u hotelima “Jadranka grupe” Dragomir Brkić istakavši da radnici mogu zaraditi i do 1.000 evra, a obezbijeđen im je smještaj i hrana.

Ponude iz Azije

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Banjaluka Miroslav Vukajlović istakao je da u ponudi nemaju sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ističući da u posljednje vrijeme na adresu agencije stižu ponude radnika, između ostalog, azijskih zemalja koji bi radili u BiH.

– Stigle su nam ponude radnika iz Nepala, Bangladeša i Indije, koji su takođe zainteresovani za rad u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji – kazao je Vukajlović.

(Glas Srpske)