alergija

Zbog njegovih siptoma, koronavirus nije lako razlikovati od običnog gripa i od alergija. Zato smo riješili da pitamo stručnjaka.

Oni koji imaju alergiju znaju da svake godine u ovo doba počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vreme za antihistaminike ili kortikosteroide koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim bolje rečeno smetnjama, oni uspjevaju da idu u školu i prate časovi, a odrasli rade.

Kako je koronavirus (COVID-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reaguju kako im neblagovremeno ili pogrešno liječenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, korona virusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma rijetko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta vas je “snašlo”.

Ipak, kako za b92 kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsjednik Etičkog komiteta Srpskog ljekarskog društva, postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lijek za alergiju, idete kod izabranog ljekara ili zovete brojeve telefona Ministarstva zdravlja.

– Po kliničkoj slici je teško razlikovati koronavirus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod COVID-19 je u dvije trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica. Dok je kod gripa koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv – ističe dr Radovanović.

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i koronavirus, smatra sagovornik.

– Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati – navodi dr Radovanović.

Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvijek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija koja će vas uputiti gdje i kako dalje.

(Srpskainfo)