kamere

BANJA LUKA, 21. avgusta – Čak 342 kamere biće postavljene na 110 lokacija na području Banjaluke, a sva snimanja biće pod nadzorom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Naime, grad Banjaluka finansiraće izgradnju stubova, panela i drugih objekata neophodnih za postavljanje kamera, te obezbijediti uslugu prenosa podataka od kamera do centra u MUP Srpske.

Zbog toga su u gradu raspisali tender za izgradnju i pribavljanje objekata – izvođenje radova za postavljanje video nadzora i za usluge prenosa podataka.

Procijenjena vrijednost iznosi ukupno 128.205 KM bez PDV, od čega će izgradnja objekata koštati 95.535 KM, a usluge prenosa podataka 32.670 KM.

Iz tendera su vidljive lokacije na kojima se planira postavljanje kamera. U pitanju je ukupno 110 lokacija na području grada Banjaluka, a biće postavljene ukupno 342 kamere, piše Kapital.

Najviše kamera biće postavljeno kod sportske dvorane Borik, i to 16 kamera, u parku Petar Kočić biće 12 kamera, zatim na Trgu Krajine gdje će biti deset kamera, dok će po šest kamera biti postavljeno na Palatu Republike, na Banski dvor, na Gradsku upravu, na plato ispred Narodnog pozorišta RS, na raskrsnicu ulica Trive Amelice i Dr Mladena Stojanovića.

Grad će zakupiti telekomunikacione kapacitete na godinu dana radi vršenja video nadzora nad područjem grada. Zahtijevana usluga treba da obezbijedi povezivanje svih lokacija, bez mogućnosti pristupa internetu, korišćenjem kablovske (optičke ili bakarne) infrastrukture.

Usluga treba da omogućava istovremeni prenos video signala sa većeg broja lokacija do lokacija u kojima se vrši video nadzor i po potrebi arhiviranje snimljenog sadržaja, a što će biti u MUP Srpske.

(Srpskainfo)