Državljani BiH od petka mogu da uđu u Grčku pod istim uslovima kao i državljani Srbije i zemalja EU, potvrdila je ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Ona je ponovila da je to potvrđeno nakon sastanka srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Krstićeva je pojasila da će državljani BiH 24 časa prije ulaska u Grčku trebati da popune PLF formular u kome će navesti gdje su boravili prije i gdje će boraviti u Grčkoj.

“Drugi uslov je da imaju negativan PCR test i to ne stariji od 72 časa ili da su primili dvije doze vakcine protiv virusa korona. Takođe, mora proći 14 dana od posljednje doze”, rekla je Krstićeva za “RTRS”.

Ona je naglasila da Grčka priznaje sve vakcine protiv virusa korona.

“Postoji mogućnost da građani na ulasku u Grčku budu podvrgnuti antigenskom brzom testu o trošku grčke države. Ukoliko se ispostavi da je osoba pozitivna na testu, moraće da provede 14 dana karantinu u određenim smještajnim kapacitetima koje je obezbijedila grčka država”, kaže Krstićeva.

Ona je preporučila državljanima BiH da rade PCR testove u sertifikovanim labratorijama, a jedna od njih je Institut za javno zdravstvo.

Krstićeva napominje da test treba da bude na engleskom jeziku i da bi bilo poželjno da u rezultatima testa bude upisan broj pasoša ili matični broj.

“Naši državljani koji žele da dođu u Grčku moraju da poštuju sve mjere koje važe za lokalno stanovništvo, kao što je nošenje maski, distanca”, rekla je Krstićeva.

(Nezavisne)