Grad će podržati 48 projekata 11 udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, u ukupnom iznosu od 200.000 KM. Istovremeno, po osnovu drugog granta za sufinanasiranje redovnih aktivnosti udruženja iz ove oblasti, kojima je utvrđen status od interesa za Grad, biće izdvojeno takođe 200.000 KM.

gradska-uprava

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Među onima koji će biti sufinansirani u tekućoj godini, su i četiri projekta neformalnog zapošljavanja korisnika boračko-invalidske zaštite. Takođe, sufinansiraćemo i projekte podrške demobilisanim borcima Vojske RS kroz rekreativni boravak na moru, održavanje parastosa za poginule borce sa područja grada, traženja nestalih lica i slično – naglasili su iz resornog odjeljenja.

Kako su pojasnili, u ovaj grant svrstana su i sredstva za sufinansiranje obilježavanja značajnih događaja i datuma iz oslobodilačkih ratova, besplatnog prevoza građana obilježavanju istih, te sufinansiranje  aktivnosti fondacija u cilju očuvanja oslobodilačkog karaktera Odbrambeno-otadžbinskog rata.

I za podršku redovnim aktivnostima udruženja iz boračke oblasti, nedavno je okončan javni poziv, prema kojem će 200.000 KM biti raspoređeno na devet udruženja.

Tako će Boračkoj organizaciji grada Banjaluka pripasti 35 odsto raspoloživih sredstava mjesečno, Gradskoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila 24 odsto, Gradskom odboru SUBNOR-a 17 odsto  i Gradskoj organizaciji amputiraca UDAS 12 odsto raspoloživih sredstava mjesečno. Ostalim udruženjima sa utvrđenim predmetnim statusom, sredstva se dodjeljuju u mjesečnim iznosima od tri odsto, odnosno dva odsto raspoloživih sredstava.

Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu uskoro će raspisati i novi javni poziv za izbor udruženja od interesa za grad.

(https://srpskainfo.com/podrska-borackim-udruzenjima-za-48-projekata-200-000-km/)