BANJALUKA, 20. decembra – Klinički centar Banjaluka pružiće institucionalnu podršku licima sa autizmom i njihovim porodicama, dogovoreno je na sastanku v.d. direktora ovog centra Duška Račića sa predstavnicima banjalučkog Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti”.

“Inicijativa Kliničkog centra Banjaluka, koja je dio aktivnosti u okviru humanitarne akcije ‘S ljubavlju hrabrim srcima’, koju organizuje Kabinet predsjednika Republike Srpske, doprinos je podizanju svijesti o posebnosti, potrebama i podršci licima sa autizmom”, rekao je Račić.

On je naveo da će Klinički centar Banjaluka obezbijediti stručne kadrove za rad sa djecom i odraslima kojima je dijagnostikovan autizam, prije svega, psihologa, defektologa, te dječijih i kliničkih psihijatara.

Nera Zivlak-Radulović, načelnik Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Banjaluka, koja je prisustvovala današnjem sastanku, kaže da ova zdravstvena ustanova već duže vremena pruža profesionalnu podršku i pomoć Udruženju “Djeca svjetlosti”.

Ona je istakla da se dijagnostika autizma već duže vremena radi na Odjeljenju za dječiju psihijatriju Klinike za psihijatriju, objavila je SRNA.

“Naši ljekari pružaju i vanbolničku, vaninstitucionalnu podršku porodicama i osobama oboljelim od autizma, a u narednom periodu smo dogovorili još čvršću saradnju i nesebičnu profesionalnu pomoć”, rekla je Radulovićeva.

Predsjednik Udruženja “Djeca svjetlosti” Mirjana Kojić rekla je da podrška Kliničkog centra Banjaluka mnogo znači i da je konačno neko prepoznao problem udruženja i njegovu borbu za lica sa autizmom u Republici Srpskoj.

“Do sada smo se borili sami, a sada vidimo da su svi ozbiljno shvatili taj problem i da pokušavaju da nam pomognu. Nadamo se da će i nadležna ministarstva da se uključe u otvaranje centra, što je naš cilj”, rekla je Kojićeva.

U Republici Srpskoj registrovano je 135 djece kojima je dijagnostikovan autizam, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka.

Građani srpske se pozivom na humanitarni broj 1458 mogu uključiti u prikupljanje novca s ciljem podrške licima sa autizmom i njihovim porodicama.