selo

BANJA LUKA, 31. oktobra – Centar za razvoj poljoprivrede i sela  ovih dana privodi kraju realizaciju brojnih aktivnosti planiranih programom rada Centra, a koje su usmjerene ka unapređenju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji grada Banja Luka.

Kako su istakli, jedna od aktivnosti koja je uspješno okončana jeste dodjela podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu.

Podsticaje za razvoj poljoprivredne proizvodnje dobilo je ukupno 348 poljoprivrednika, u ukupnom iznosu od 820.835 KM. Od toga, za sufinansiranje je dodijeljeno 678.534 KM, a premije 142.301 KM – precizirali su iz Centra.

U oblasti biljne proizvodnje, na Razvojno edukativnom centru Manjača,  završena je jesenja sjetva  na planiranim površinama, gdje je zasijano 40 hektara raži, sedam hektara pšenice i 9,5 hektara tritikale.

-Za proljetnu sjetvu, planirana je sjetva kukuruza na površini od 40 hektara i 20 hektara travno-djetelinske smjese – rekli su iz Centra.

I ovom prilikom, istakli su važnost registracije poljoprivrednih proizvođača, potencijalnih korisnika podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

-Pozivamo sve poljoprivrednike da aktivno učestvuju u sistemu uspostavljanja baze podataka i registracije poljoprivrednika, obima i vrste vlastite proizvodnje na poljoprivrednom gazdinstvu, čime sebi obezbjeđuju uslove za učešće u budućim javnim pozivima za dodjelu sredstava u okviru mjere podsticaja poljoprivredne proizvodnje. Napominjemo, da poljoprivrednici koji nisu evidentirani u bazi podataka Centra, neće moći ostvariti podsticaje – napomenuli su.

Za sve poljoprivredne proizvođače sa teritorije grada koji su već evidentirani u registar poljoprivrednika, kod kojih je došlo do promjena u obimu ili vrsti proizvodnje, radi efikasnijeg praćenja i planiranja raspodjele sredstava, potrebno je da blagovremeno obavjeste Centar kako bi ažurirali podatke.

Za sve informacije, zainteresovani se mogu obratiti Službi za planiranje i razvoj Centra (Ulica Vojvode Momčila 10 i 12).

(Banjaluka.net)