BANJALUKA, 02. decembra – Podzemni prolaz koji spaja studentski kampus i “Akvanu” uglavnom je zaključan tokom dana, te ga studenti i drugi pješaci više i ne koriste.

Iako bi trebalo da u ljetnom periodu ovaj prolaz bude otključan od 7 do 23 časa, a u zimskom od 7.30 do 22, često je on pod katancem.

“Ne koristim podzemni prolaz jer sam nekoliko puta naišla na zaključana vrata, tako da više i ne silazim, a mnogi ne znaju da li je uopšte funkcionalan. Inače je neuredno i puno smeća, te radije biram da idem na pješački prelaz”, kazala je “Nezavisnim” Ranka T, studentkinja.

U Administrativnoj službi grada su kratko rekli da su ključeve od ovog prolaza dali na upotrebu Univerzitetu Banjaluka i preduzeću “Akvana”.

Slava Govedarica, portparol Banjalučkog univerziteta, kazala je da ključeve od spomenutog podzemnog prolaza ima obezbjeđenje Univerziteta.

“Radnici obezbjeđenja svakodnevno otključavaju i zaključavaju prolaz. Međutim, pošto je prolaz u lošem stanju i prokišnjava pored instalacija, dešava se da ponekad iz bezbjednosnih razloga bude zaključan u toku dana i tada je na ulazu istaknuto obavještenje”, kazala je Govedarica, objavile su Nezavisne novine.

Prema njenim riječima, prolaz je u nadležnosti “Akvane” s kojom Univerzitet ima zaključen protokol. Ona je istakla da je Univerzitet u više navrata slao dopise “Akvani” s molbom da riješe spomenuti problem, odnosno da se prolaz sanira, međutim to do danas nije urađeno.

Borivoje Jevđenić, šef marketinga i prodaje u “Akvani”, potvrdio je da se jedan ključ od prolaza nalazi u “Akvani”, međutim oni ključ i ne koriste.

“Imamo ključeve, ali ne zaključavamo podzemni prolaz. To radi Univerzitet. Mi ih uopšte ne koristimo”, kazao je Jevđenić.

On tvrdi da je podzemni prolaz u nadležnosti grada, te da “Akvana” samo ima ključ “za svaki slučaj”.

Neuredni haustori

Na meti nemarnih sugrađana su haustori koji u više naselja sve više poprimaju funkciju toaleta i postaju okupljalište za skitnice i narkomane.

Zbog smeća su mnogi haustori potencijalni izvori zaraze i izgubili su svoju pravu funkciju.