BANJA LUKA, 23. juna – U proteklim danima došlo je do pogoršanja situacije i do povećanja oboljelih od korona virusa, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

– To nije u skladu sa našim očekivanjima, ali toliki broj oboljelih nije razlog za preduzimanje radikalnih mjera već samo za fokusirane mjere – rekao je on.

Dodao je da je virus u populaciji, ali da klinička slika oboljelih nije jaka što je kako kaže ohrabrujuće.

Rekao je da je povećan broj oboljelih povezan sa dolaskom  izvana.

– Imamo manje lokalnih klastera, a više je virus doveden izvana – rekao je on.

Istakao je da je cijeli niz uputstava od higijene do nošenja maski i dalje na snazi.

– U domovima za starije osobe su zabranjene posjete, kada su u pitanju vrtići kod svake pojave virusa uradićemo isto sto je urađeno u slučaju škole u Boriku gdje je registrovan prvi slučaj. To je dezinfekcija, utvrđivanje kontakata i zatvaranje objekta – naveo je on.

U javnom prevozu ostaje na snazi redukovani ljetnji red vožnje.

– Danas je sjednica Republičkog staba i vidjećemo kakvu odluku će donijeti o njihovom radnom vremenu. Bez obzira sta odluče inspekcija će pojačano kontrolisati njihov rad – rekao je Radojičić.

Naglasio je da je od petka registrovano  više od 37 kršenja kada su u pitanju ugostitelji.

– Pojedini su kažnjavani, a pojedini su zatvarani. Očigledno je da je došlo do opuštanja svih u tom sektoru – naveo je on.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović je rekla da je od pojave korona virusa zaraženo 680 građana od čega je 44 prelimulo.

– Kod 6 000 je završen zdravstveni nadzor – rekla je Todorović.

Dodala je i da je u prethodnim danima povećan broja građana koji se javljaju sa respiratornim infekcijama.