BANJALUKA – Glavni republički tržišni i zdravstveni inspektori dostavili su gradskim i opštinskim inspektorima instrukciju o potrebi pojačanog nadzora nad radom igraonica za djecu, sa ciljem provjere ispunjenosti uslova za rad i osiguranja bezbjednosti djece koja borave u njima.

 20190227105244_524964
Foto: N.N.

Akcenat u kontrolama biće stavljen na registraciju u skladu sa zakonom, osiguranje bezbjednosti djece kako bi se utvrdili svi potencijalni rizici od povređivanja, posebno postojanje oštrih ivica, oštećenja opreme, mogućnosti zapinjanja i padanja djece, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Posebno će biti kontrolisano obavljanje i dokumentovanje periodične procjene rizika u skladu sa propisima, a koja treba da identifikuje sve aspekte rizika u objektu u pogledu opreme i sredstava koja djeca koriste i sa kojima mogu doći u kontakt.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove navode da će kontrolom biti obuhvaćena i naplata korištenja usluge, prisustvo lica zaduženog za čuvanje djece, te održavanje higijene u skladu sa propisima iz oblasti zaraznih bolesti.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisano je da igraonica mora ispunjavati uslove u pogledu opreme, prostora i zaposlenih lica u skladu sa podzakonskim aktima o pedagoškim standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Igraonica mora biti upisana u rješenje o registraciji, bilo privrednog društva ili preduzetnika.

Pedagoški standardi i normativi propisani su Pravilnikom o pedagoškim standardima i normativima za oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja, navode iz Inspektorata Republike Srpske.

(https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Pojacan-nadzor-djecijih-igraonica-u-RS/524964)