???????????????????????????????

BANJA LUKA, 13. februara – Gradski inspektori će, krajem ovog mjeseca, započeti pojačane kontrole i aktivnosti uzorkovanja voća i povrća kod poljoprivrednih proizvođača na području Banjaluke, najavio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

– U skladu sa nadležnostima Poljoprivredne inspekcije iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, inspektori će vršiti uzorkovanja na ostatke pesticida i teških metala u fazama berbe plodova, kako u poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom, tako i u zaštićenim prostorima kao što su plastenici i staklenici – rekao je Kecman.

On je dodao da će biti nastavljena i kontrola životnih namirnica na gradskoj Tržnici, koja je, praktično, svakodnevna.

– S obzirom na to da gradska inspekcija ima stalnu kancelariju na Tržnici, svakodnevno kontrolišemo kvalitet životnih namirnica. Uz to, jednom nedjeljno provodimo timski inspekcijski nadzor prometa životnih namirnica. Nakon uzimanja uzoraka, kontrolu vrše ovlaštene laboratorije i u proteklom periodu nismo imali značajnijih odstupanja i nepravilnsoti – ističe Kecman.

Objasnio je da kontrola obuhvata rukovanje hranom, njeno skladištenje, pripremu i isporuku.

– Prilikom kontrola provjerava se i temeperaturni režim čuvanja životnih namirnica, ispravnost ambalaže, deklarisanje namirnica, organoleptička svojstva, te sanitarno-tehnička opremljenost objekata, kao i higijena radnih površina, uređaja i opreme, te nadzor nad radnicima koji vrše pripremu, posluživanje i prodaju hrane – zaključio je Kecman.

(Srpskainfo)