Na sjeverozapadu Slovenije ove godine se bilježi povećan broj slučajeva takozvane zečje groznice, rijetke bolesti koja se sa životinja prenosi na ljude.

Samo u junu i julu potvrđeno je 27 slučajeva ove rijetke bolesti među ljudima na području opština Kobarid, Soča, Nova Gorica i nekoliko drugih lokalnih zajednica u tom dijelu Slovenije.

Većina slučajeva završila je hospitalizacijom, saopštio je danas slovenački Zavod za javno zdravlje.

U proteklih 30 godina, od 1990. do 2020. zabilježena su samo 42 slučaja zečje groznice.

Uzročnik bolesti je bakterija Francisella tularensis kojom se ljudi obično zaraze kada ih ugrize zaraženi krpelj, a izvor zaraze može biti i voda za piće zagađena izlučevinama glodavaca, te direktan dodir sa živom ili uginulom životinjom.

Prema mišljenju infektologa, posredna infekcija preko sanitarno neispravne vode je ove godine glavni razlog male epidemije te bolesti, kao i neuobičajeno veliki broj glodavaca u prirodi.

Prisustvo ove bakterije potvrđeno je u tom dijelu Slovenije u vodi iz tri privatna vodovoda namijenjena za sopstvene potrebe.

Zato su sanitarni i zdravstveni organi do daljeg dali preporuku da se u ugroženim područjima za piće ne koristi voda iz vodovoda i instalacija koji nisu adekvatno čišćeni i održavani.

(Srpskainfo)