dervisi

BANJA LUKA, 14. januara – Nakon nesreće na pružnom prelazu u Dervišima, Savjet mjesne zajednice Zalužani ponovo je od “Željeznica Republike Srpske” zatražio da poboljšaju bezbjednost na sva tri prelaza na području tog naselja.

 

Banjalučanka Jelena Milovac (24) poginula je u subotu veče na prelazu u Pogoričkoj ulici, u sudaru talgo voza i automobila u kojem je nesrećna devojka sjedila, dok je vozač Željko Stanić teško povrijeđen.

Mještani ovog naselja ogorčeni su što je još jedan mladi život ugašen, podsjećajući da je na pružnim prelazima u ovom naselju bilo već nekoliko udesa posljednjih godina.

Na području MZ Zalužani nalaze se čak 3 prelaza: u Podgoričkoj ulici, u Prištinskoj ulici i prelaz Zalužani, koji je osiguran branicima.

– Već dva puta smo pisali dopis ŽRS, koje su odgovorne za održavanje pružnih prelaza, da se prelazi bolje obezbijede, da se postavi signalizacija ili rampa, ali nikakav odgovor nismo od njih dobili, ni pozitivan, ni negativan. Prije četiri godine na prelazu je stradao radnik “Čistoće”, tada smo tražili njihovu reakciju, pa opet prošlog aprila. Ponovo skrećemo pažnju na te prelaze i predlažemo da u najkraćem vremenu budu preduzete mjere i aktivnosti kako bi bezbjednost građana bila podignuta na najviši nivo – rekao je predsjednik savjeta MZ Zalužani Radivoj Šušnjar.

Kad čuvar ne dođe na posao

Podsjetimo i da su se na pružnom prelazu u Zalužanima dogodila tri incidenta tokom 2017. i 2018. godine, kada je rampa ostala podignuta. Čuvar nije reagovao u trenutku nailaska voza, a moguću tragediju sprečio je mašinovođa, drugi put rampa je bila pokvarena, a u trećem slučaju čuvar uopšte nije došao na posao.

Mnogi građani traže da se i Grad Banjaluka uključi u rješavanje ovog problema, koji je konstantna prijetnja vozačima i pješacima na području Banjaluke. Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić odgovara da Grad po zakonu ne može uređivati pružne prelaze.

– Zakon o željeznicama je propisao koja je širina pružnog pojasa i zaštitnog pojasa i sve u okviru toga je u nadležnosti Željeznica RS. Oni odlučuju, shodno saobraćajnom opterećenju i koji je nivo puta sa kojim se željeznica ukršta, kakav će biti pružni prelaz, odnosno da li će biti branici, rampe ili nešto drugo – objasnio je Sandić.

dervisi 2

Naglasio je da je Grad zadužen za kontrolu saobraćajne signalizacije na pristupnom putu.

– Grad ima periodične preglede svoje signalizacije, što i radimo svake godine. Saobraćajna signalizacija koja se nalazi na samom pristupnom putu je uredna, a sve ostalo je u nadležnosti Željeznica RS. Vidjećemo da se možda u narednom periodu organizuje sastanak sa predstavnicima ŽRS i MUP RS,  jer ne možemo ignoristati činjenicu da se nešto dešava u Banjaluci, ali moramo shvatiti nadležnosti – kazao je Sandić.

 Iz Željeznica RS saopštili su da je uzrok nesreće nepažnja vozača automobila, jer se nije zaustavio ispred pružnog prelaza koji je obezbijeđen Andrejevim krstom, znakom “stop” i trouglom preglednosti. Podsjećaju da su svi putni prelazi obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima, ali i poručuju da su pokrenuli inicijativu za ukidanje neuslovnih putnih prelaza.

Poštovati saobraćajna pravila

Na području Banjaluke, kažu, nalazi se 29 putnih prelaza, od kojih je 9 predviđeno za ukidanje, između ostalog i prelaz u Dervišima.

– Obzirom da je za ukidanje predloženih putnih prelaza na području opština odnosno gradova neophodno sklopiti sporazume s lokalnim zajednicama, kojima su se ŽRS i obratile, očekujemo da se uđe u proceduru rada na ovim aktivnostima. ŽRS redovno obavještavaju opštine i gradove o obavezama na održavanju putnih prelaza koji su u njihovoj nadležnosti, te se nadamo da će ovaj zajednički posao biti urađen na najbolji mogući način u narednom periodu. Imamo informaciju da je Grad Banjaluka izradio studiju za tretiranje putnih prelaza na području grada te očekujemo da se po tom pitanju sastanemo i usaglasimo stručna mišljenja zarad opšteg dobra – ogovorili su iz ovog preduzeća.

Goran Jelić, dugogodišnji instruktor, upozorio je još jednom vozače da maksimalno poštuju saobraćajna pravila i postavljene znakove.

– Svi pružni prelazi kod nas su obilježeni pravilno, postoji Andrejin krst i znak “stop”. Voz uvijek ima prednost, a to što ne postoje branici i polubranici ne amnestira vozače da se ponašaju shodno pravilima. Znak “stop” je za obavezno zaustavljanje, treba pogledati lijevo-desno i tek ako na šinama nema vozila nastaviti kretanje – podsjeća Jelić.

Samo redovna sjednica

Gradski odbor PDP Banjaluka zatražio je od gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada da sazovu hitno zasijedanje na kojem bi jedina tačka dnevnog reda bila detaljna analiza svih opasnih saobraćajnica, prelaza i drugih mjesta na kojima u kontinuitetu dolazi do tragedija sa fatalnim ishodima.

– Nakon sjednice, na kojoj treba pozvati stručnjake iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, potrebno je usvojiti konkretne mjere kako bi se spriječili gubici života u budućnosti – saopšeno je iz ove partije.

Iz Stručne Službe Skupštine grada odmah su odgovorili kako GO PDP Banjaluka traži hitnu sjednicu, ali sa druge strane predstavnici ove partije ne učestvuju u raspravi o pitanju bezbjednosti saobraćaja, što dokumentuju skupštinski zapisnici. Navode da program rada Skupštine svake godine ima redovnu “Informaciju o bezbjednosti saobraćaja na području Banjaluke”, te da će informacija biti razmatrana i u ovoj godini, u drugom kvartalu.

(Srpskainfo)