hrana

BANJA LUKA, 16. avgusta – Inspekcija za hranu izdala je u prvih šest mjeseci ove godine 66 prekršajnih naloga na području grada Banjaluka u iznosu od 36.350 KM zbog pokvarene hrane, koju je pronašla tokom kontrola prehrambenih proizvoda u gradu, potvrđeno je za “Nezavisne” iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

 Prema njihovim riječima, kontrola prehrambenih proizvoda vrši se kontinuirano, odnosno svakodnevno, a u ljetnom periodu su kontrole još više pojačane.

“Pojačane su kontrole u objektima brze hrane, poslastičarnicama, objektima u kojima se vrši priprema točenog sladoleda, kao i nadzor nad pripremom hrane u marketima”, rekli su u Odjeljenju.

Minimalna kazna koja je predviđena ako se pronađe pokvaren proizvod u prometu kod preduzetnika je 1.000 KM, dok je za isti prekršaj za pravno lice predviđena minimalna kazna od 2.000 KM, a za odgovorno lice minimalna kazna od 300 KM.

“Izvršeno je uzorkovanje i ispitivanje sladoleda za uličnu prodaju na osam lokacija. Ispitivanje su obavili Institut za javno zdravstvo i Veterinarski institut ‘Dr Vaso Butozan’ u prisustvu gradskog inspektora za hranu”, istakli su u ovom odjeljenju.

Rezultati superanalize pokazali su da je sedam uzoraka bilo ispravno, a kod jednog uzorka utvrđena je neispravnost zbog čega su preduzete zakonom predviđene mjere.

“Za pokvarene proizvode su izrečene novčane kazne i druge zakonom propisane mjere vezano za uništenje istih”, kazali su u Odjeljenju.

Dodali su da su u prometu zatečeni proizvodi isteklog roka upotrebe, te gotova jela u kojima je analizom utvrđeno da ispitivane vrijednosti pojedinih parametara prevazilaze referentne vrijednosti propisane pravilnikom.

“Kazne za promet neispravnog sladoleda su u visini od 2.300 KM. Za proizvode isteklog roka upotrebe i gotova jela u kojima ispitivane vrijednosti pojedinih parametara prevazilaze referentne vrijednosti propisane pravilnikom kod preduzetnika su u visini od 1.000 KM, a kod pravnih lica u visini od 2.000 KM i odgovorna lica u pravnim licima u visini od 300 KM”, pojasnili su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

(Nezavisne)