BANJA LUKA, 13. septembra – Na području Banjaluke povišena je koncentracija polena ambrozije, ukazuju podaci objavljeni na “polenskom semaforu” na sajtu grada Banjaluke.

Visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu može i kod zdravih osoba izazvati alergijske reakcije, a prema “polenskom semaforu” zabilježen je porast količine polena u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prema ovim mjerenjima koje vrši Poljoprivredni institut Republike Srpske, zabilježena je i koncentracija polena koprive koja kod alergičnih osoba uglavnom izaziva alergijske reakcije.

Iz Gradske uprave Banjaluka navode da je redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije, koja se sprovodi do kraja oktobra u više faza, započela sredinom jula, te da je planirano da ambrozija bude uklonjena sa oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina u ovom gradu.

– Sredinom jula počinjemo akciju košenja ambrozije kako bismo to učinili prije njenog cvjetanja – rekla je Sanja Mataruga iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

Ona je istakla da se ambrozija najčešće pojavljuje na neuređenim površinama, kao i na poljima nakon žetve, te da grad akciju sprovodi do kraja oktobra u više faza.

Mataruga je dodala da veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke predstavljaju zapuštene privatne parcele, gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine.

Ona je istakla da je ambrozija opasna alergena biljka čiji polen zadaje mnogo problema alergičnim osobama, te da kao korov pričinjava veliku štetu i poljoprivredi.

Mataruga je pozvala građane da na svojim parcelama uništavaju ambroziju, ali i vlasnike zapuštenih parcela da te parcele urede jer se i tu javlja ovaj korov.

Iz Gradske uprave navode da se najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu bilježi krajem avgusta, te da redovno objavljuju rezultate mjerenja prisustva polena u vazduhu na “polenskom semaforu” na sajtu grada Banjaluka.

(Srpskainfo)