BANJA LUKA, 14. novembra – Zbog oružane pljačke migranata u Banjaluci uhapšeni su policajci Bojan Stanković (24) i Miloš Bajić (23), dok se za dvojicom saučesnika u razbojništvu koje je osramotilo policiju i dalje traga.

Potraga za saučesnicima je ujedno stavila iza rešetaka uhapšene policijske službenike, kojima je u međuvremenu određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

Slučaj je policiji prijavljen 8. novembra ove godine u banjalučkom naselju Lazarevo.

Tada su migranti iz Avganistana došli u policijsku stanicu i prijavili da su ih noć ranije u blizini Željezničke stanice u Banjaluci opljačkali razbojnici odjeveni u policijske uniforme.

Istragom je utvrđeno da je u kritično vrijeme reagovala policijska patrola nakon prijave da se u lokalu na autobuskoj stanici nalazi veća grupa migranata.

– Zaposleni su prijavili policiji da je u lokalu veća grupa migranata koja boravi od jutarnjih časova, te je tražena intervencija policije – izjavio je izvor Srpskainfo iz banjalučke policije.

Prema navodima banjalučkog tužilaštva koje rukovodi istragom u ovom slučaju, osumnjičeni policajci Bojan Stanković i Miloš Bajić su zajedno sa još dvije nepoznate osobe, iz lokala izveli grupu od 15 migranata.

Nakon ovoga, četvoricu migranata su odveli prema željezničkoj stanici, gdje su ih pretresli i ukrali 700 evra.

Saučesnici

Srpskainfo saznaje da su prilikom prijave, migranti naveli da su svi razbojnici bili odjeveni u policijske uniforme, pa se sa razlogom sumnja da su i saučesnici u razbojništvu bili policijski službenici.

Zanimljivo je da se niko nije danima oglašavao oko ovog slučaja, iako je on zvanično bio prijavljen policiji 8. novembra.

Nakon teksta koji je objavio portal Srpskainfo, prvi su se zvanično o detaljima razbojništva oglasili iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u saopštenju o pritvoru.

– Postupajući tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, nakon ispitivanja osumnjičenih Bojana Stankovića, rođen 1998. godine iz Banjaluke i Miloša Bajića, rođen 1999. godine iz Banjaluke, oba zaposlena u MUP RS, stavio je prijedlog za određivanje mjere pritvora Okružnom sudu u Banjaluci, zbog postojanja osnovane sumnje da su zajedno sa dvije nepoznate osobe počinili krivično djelo razbojništvo.  Osumnjičeni su prilikom vršenja službene dužnosti 7. novembra 2022. godine, oko 23 časa, na autobuskoj stanici u ulici Braće Podgornika, u Banjaluci, iz bašte UO “Soledar”, izveli grupu od oko 15 migranata,  nakon čega su četiri migranta izdvojili iz grupe, odveli u pravcu željezničke stanice,  te tom prilikom zajedno sa dvije nepoznate osobe, od kojih je jedna bila naoružana automatskom puškom, oštećene pretresli  i oduzeli i prisvojili novac u iznosu od oko 700 evra- saopšteno je iz tužilaštva.

Nakon saopštenja Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, oglasila se i Policijska uprava Banjaluka koja je uz navođenje inicijala svojih zaposlenih službenika, navela kako će oni biti udaljeni s posla, uz pokretanje unutrašnjeg postupka.

Okružni sud u Banjaluci je u međuvremenu prihvatio prijedlog tužilaštva i odredio pritvor osumnjičenima.

Ukoliko se tokom krivičnog postupka dokaže krivica, policijskim službenicima prijeti zatvorska kazna od minimum pet godina do maksimalnih 15 godina zatvora.

Još jedan slučaj

Zanimljivo je da je prije tačno dvije godine migrant iz Irana prijavio da su mu banjalučki policajci u Lazarevu ukrali sve što je imao kod sebe.

Iako je zvanično otvorena istraga u ovom slučaju, identitet lopova u policijskim uniformama nije utvrđen.

Iz banjalučkog tužilaštva su u maju ove godine potvrdili za Srpskainfo da je postupajući tužilac preduzeo niz radnji kako bi se utvrdio identitet osumnjičenih policajaca, ali i migranta, jer je njegovo saslušanje neophodno zbog prepoznavanja.

– Predmet se nalazi u radu i u fazi je istrage. U navedenom predmetu do sada su preduzete brojne istražne radnje radi utvrđivanja identiteta oštećenog, kao i policijskih službenika, s obzirom da je prijava podnesena protiv nepoznatih osoba – odgovorili su tada iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Banjalučka policija našla se na stubu srama zbog prijave o beskrupuloznoj krađi u režiji policijskih službenika, koja se dogodila u novembru 2020. u banjalučkom naselju Lazarevo.

Prema navodima iz prijave, policajci su ukrali sve što je migrant imao kod sebe, a nije ih spriječilo ni uzaludno preklinjanje nesrećnog čovjeka da mu ne otmu i telefon.

– Sve se dogodilo u blizini autobuske stanice u Banjaluci. Policajci su došli u službenom automobilu, izašli i kako tvrdi migrant, pokupili mu sve što je imao kod sebe. Potom su otišli, kao da se ništa nije dogodilo – otkrio je ranije izvor iz banjalučke policije.

“Nisu ih prepoznali”

Saša Labotić, advokat osumnjičenih policijskih službenika, izjavio je za Srpskainfo da u konkretnom slučaju smatra da nema čvrstih dokaza potiv njegovih branjenika. -Na prvom mjestu je da niko od migranata iz Avganistana nije ni prepoznao osumnjičene, a tužilaštvo navodi neki video snimak koji nije ni snimio mjesto izvršenja krivičnog djela. Na drugom mjestu je situacija sa zapisnikom i prevodiocem, obzirom da su Avganistanci prilikom davanja izjave, ako je suditi prema zapisniku, pričali na turskom jeziku – istakao je advokat Labotić.

(Srpskainfo)