BANJALUKA, 20. novembar – Dva dilera, Milan Đukić i Boris Pavlović iz Banjaluke, koji su tokom prethodnih mjeseci uhapšeni na području Banjaluke sa većim količinama narkotika, osuđeni su u Osnovnom sudu u Banjaluci na minimalne kazne zatvora.

Prilikom hapšenja od Đukića i Pavlovića policija je oduzela oko pet kilograma različitih narkotika, utvrđeno je i da su se duže vremena bavili prodajom droge, ali je to bilo dovoljno da dobiju samo po godinu dana robije.

Kako Srpskainfo saznaje, presudom Osnovnog suda od Milana Đukića, koji je uhapšen u akciji „Polo“, oduzeto je i oko 60.000 maraka imovinske koriste, koje je stekao kriminalnim aktivnostima.

– Boris P. je uhapšen u akciji „Modus“, a presudom je od njega oduzeto 5.000 maraka za koje se sumnja da je zaradio prodavajući narkotike – ističe sagovornik Srpskainfo.

Loša poruka kriminalcima

Pravnici s kojima smo razgovarali ističu da su ovo veoma male kazne za osobe koje su se bavile prodajom narkotika.

– Prilikom akcije „Modus“ od Borisa P. je oduzeto više od tri kilograma narkotika, kao i novac i drugi predmeti. To su ozbiljne količine narkotika, a osim toga utvrđeno je da je određen period drogu prodavao po Banjaluci. Na osnovu svega toga dobio je samo godinu dana zatvora – kaže sagovornik Srpskainfo.

Dodaje da je slična situacija i kod Đukića, od koga je policija oduzela skoro dva kilograma droge, zatim i veću količinu novca, za koji je utvrđeno da potiče od prodaje narkotika.

– Ako nekome oduzmete 60.000 maraka zato što ih je „zaradio“ prodajuću drogu, to znači da se on duži period time. To očito sudiji Osnovnog suda u Banjaluci nije bilo dovoljno da mu izrekne kaznu u skladu sa krivičnim djelima koje je počinio – pojašnjava pomenuti izvor.

Prema njegovim riječima, porazno je i to što su to kazne koje se mogu zamijeniti novčanim!

Hapšenje povratnika
Iz rezultata koje je policija ove godine ostvarila vidi se da su oni imali pune ruke posla i da su ostvarili dobre rezultate, ali se može vidjeti da je problem u sudovima koji izriču minimalne kazne.

Zbog toga sve češće imamo hapšenje povratnika u činjenju krivičnih djela.

Kako smo ranije pisali, policija je krajem maja ove godine u akciji „Polo“ uhapsila tri osobe. Tada su, osim Đukića, policajci priveli i braću Jovana i Baneta T. iz Banjaluke.

U okviru ove akcije policija je tada obavila pretrese na tri lokacije na području Grada Banjaluka koje koriste osumnjičeni.

– Tom prilikom je pronađeno i oduzeto ukupno oko 1.230 grama marihuane, oko 550 grama hašiša, oko 45 grama kokaina, kao i 60.000 maraka – pojasnili su u policiji.

Oni su dodali da je prilikom pretresa policija pronašla i kompletnu opremu za kućnu laboratoriju za proizvodnju marihuane.

– Pronađeni su i gasni pištolj, tri digitalne vage, više mobilnih telefona, mrvilica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela – istakli su u PU Banjlauka.

Sklapao posao preko društvenih mreža
Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić je istakao da se sumnja da pomenutih 60.000 maraka potiče upravo od prodaje narkotika.

Još bolje rezultate policija je imala u akciji „Modus“, koja je izvedena u februaru ove godine u Banjaluci.

Tada je uhapšen Boris Pavlović, a policija je pretresla prostorije koje on koristi.

Tom prilikom pronađeno je i oduzeto oko 2,98 kilograma marihuane, oko 128 grama kokaina, oko 313 grama nepoznate praškaste materije. Pronađen je i novac u različitim apoenima u ukupnom iznosu od 2.020 KM i 1.410 evra.

Istragom je utvrđeno da je on preko društvenih mreža, ali i raznih aplikacija dogovarao prodaju narkotika korisnicima u Banjaluci. Kada dogovori prodaju, on je lično odlazio na lice mjesta i zavisnicama prodavao narkotike.

(srpska info)