BANJA LUKA, 31. jula – Preko projekta “Ponosna kartica 2020 – cijena minus za tri plus” roditelji sa troje i više djece dobiće popuste kod privrednih subjekata koji su se priključili ovoj inicijativi.

Projekat uveliko traje u Srbiji, a Banjaluka je prvi grad u Srpskoj u kojoj je zaživjela ista ideja. Ponosna kartica namijenjena je porodicama s troje i više djece, od kojih je bar jedno maloljetno, a cilj je da se njome ostvaruju popusti na usluge i proizvode kod pravnih lica.

Praksa je pokazala da su u Srbiji uštede na godišnjem nivou za višečlane porodice po ovom osnovu oko 1.000 evra.

Registracija

Za kratko vrijeme u gradu na Vrbasu registrovalo se čak 995 zainteresovanih familija za koje je juče zvanično počela podjela ponosnih kartica. Podjela će trajati do utorka, 4. avgusta, u Art dvorištu Banskog dvora.

– Imamo prijavljenih još 97 porodica, što znači da će konačan broj biti oko 1.100 familija, dok je naša prvobitna procjena bila da na području Banjaluke ima hiljadu porodica sa troje i više djece – rekao je Dragan Dakić, predsjednik Upravnog odbora Fonadacije „Za život“, koja je nosilac franšize ovog projekta za BiH.

Kako pojašnjava, kartica glasi na majku, jer je na njoj najveći teret prilikom podizanja porodice, i važiće narednih godinu dana.

Zaposlenje

Što se tiče visine popusta, poslovni subjekti sami određuju kojeg dijela marže se odriču u korist podrške višečlanim porodicama. Pozivu fondacije odazvali su se već brojni preduzetnici.

– Prezadovoljan sam, jer smo uspjeli da pokrijemo sve elemente potrošačke korpe u Banjaluci, izuzev komunalija i telekomunikacionih usluga – ističe Dakić.

Osim popusta pri kupovini, iz ove Fondacije poručuju da im je cilj da zaposle roditelje koji ne rade ili da ih osposobe za bolje plaćene poslove, i tako im povećaju kupovnu moć, životni standard i mogućnosti.

Od 15. jula za “Ponosne kartice” mogu da se prijave i stanovnici ostalih opština u Srpskoj koji se staraju o troje ili više djece, bez obzira na socijalni status.

(Srpskainfo)