BANJALUKA, 15. novembra – Medicinski fakultet u Banjaluci obilježava 45 godina rada, a u Kulturnom centru Banskog dvora održana je i svečana akademija.

Svečanoj akademiji prisustvuju rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin, dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Na obilježavanju 45 godina rada Medicinskog fakulteta prisutan je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, kao i savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić.

Dani posvećeni Medicinskom fakultetu u Banjaluci

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da im je izuzetno zadovoljstvo što Medicinski fakultet obilježava 45 godina postojanja i rada vodeće obrazovne ustanove u oblasti medicine i zdravstva u Republici Srpskoj.

-Tu su nam naši dragi gosti koji su ovom prilikom došli u Banjaluku i koji žele da podrže dane koji su posvećeni obilježavanju 45 godina rada Medicinskog fakulteta. Juče smo imali svečanu promociju diplomaca Medicinskog fakulteta kao i dodjelu nagrada, a danas hoćemo da na jedan svečan način obilježimo dan kada je u ovoj istoj sali održano prvo predavanje studentima prve generacije Medicinskog fakulteta – rekao je Škrbić.

-Medicinski fakultet pravi prve korake i za njim kreću i drugi fakulteti članice Univerziteta. Medicinski fakultet je prva članica Univerziteta koja je izašla na tržište i ponudila svoje usluge i sa te strane i Univerzitet i ja kao rektor smo ponosni i zahvalni – istakao je Gajanin.

Inicijativa Univerziteta u Banjaluci
Medicinski fakultet osnovan je 17. marta 1978. godine na inicijativu Univerziteta u Banjaluci s ciljem obrazovanja stručnjaka doktora medicine. Prvo predavanje je održano 15. novembra 1978. godine.

Od tog perioda do danas, prateći svjetske trendove u obrazovanju, fakultet je krenuo u smjeru pokretanja novih studijskih programa.

Osim integrisanih studijskih programa – medicina, dentalna medicina i farmacija, licencirani su i novi studijski programi zdravstvenog usmjerenja – akušerstvo, fizioterapija, radiološka tehnologija, sestrinstvo, sanitarno inženjerstvo i medicinsko-laboratorijska dijagnostika.

(srpska info)