Direktorka američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illionis, Ngoki Ezike rekla je na konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana u SAD, javlja CNN.

Ona je navela kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu varikine i vodice za usta kako bi ubila virus.

“Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno”, rekla je doktorka Ezike, piše CNN.

To se poklapa sa savjetom američkog predsjednika Donalda Trampa o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio korona virus.

Tramp je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za korona virus, koje su stručnjaci nazvali neodgovornima i opasnima.

Predsjednik SAD je prije tri dana sugerisao kako bi ubrizgavanje dezinfekcijskog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti korona virus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od korona virusa UV-zrakama, nešto što je negirao doktor na samoj pres konferenciji.

Sutradan je Tramp rekao kako je sve bio sarkazam, prenosi Avaz.

(Nezavisne)