alkotest

Vozač koji u krvi ima više od 1,5 promila alkohola popio je najmanje 7-8 flaša piva, čaša vina ili doza žestokog pića, što je izuzetno opasna količina po one koji u takvom stanju voze, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Pokazale su to relevantne studije, navodi se u zvaničnoj inicijativi da se u BiH izmijeni Zakon o osnovama bezbjednosti na putevima, odnosno pooštre kazne, te razmotri utvrđivanje krivične odgovornosti za vozače koji se u ovom stadijumu pijanstva nađu za volanom.

Stručnjaci objašnjavaju da to u praksi znači da vozač koji ima toliko alkohola u krvi ne može pravilno ni da hoda, a kamoli da vozi.

– Kada je vozač u stadijumu alkoholisanosti od 1,5 do dva promila, njegove intelektualne funkcije su smanjene. Na početku te faze samopouzdanje sve više raste, a pri kraju dolazi do prostorne i vremenske dezorijentacije, zapažanja se redovno pogrešno prerađuju, reakcije su uglavnom pogrešne, prilikom hodanja čovjek se tetura, a postoji potpuna nesposobnost upravljanja motornim vozilom, pa brzo dolazi i do nezgoda. Karakteristično je i drsko ponašanje i protivljenje pretpostavljenima, vlastima, vrijeđanje ličnosti iz okoline, te je pojačana impulsivnost i agresivnost. Sve su to karakteristike stadijuma alkoholisanosti od 1,5 do 2 promila, a to su, dakle, ljudi potpuno nesposobni da voze – objasnili su ranije za Srpskainfo u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS.

 Zbog pojačanog samopouzdanja vozi se, dodaju, većim brzinama od dozvoljene, kao i od one kojom je objektivno moguće savladati put ili krivinu, te često dođe do saobraćajnih nezgoda.Po evidencijama MUP RS, zbog vožnje pod uticajem alkohola u 2018. godini je u Srpskoj iz saobraćaja isključeno čak oko 15.500 vozača.Vožnja sa više od 1,5 promila alkohola u krvi bila je uzrok 261 saobraćajne nezgode, koje su se dogodile u drugoj polovini te godine.

Inicijativu da se pooštre kazne za vožnju u ovom stadijumu pijanstva, podsjećamo, podnio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut, a jednoglasno je podržala Komisija za saobraćaj i komunikacije.

Arnaut je naveo da su ga kontaktirali zabrinuti građani, koji smatraju da propisane sankcije za ove količine alkohola nisu dovoljne da odvrate toliko pijane vozače da sjedaju za volan. Po važećem zakonu, za vozače kojima se utvrdi da su imali više od 1,5 promila u krvi predviđena je kazna od 400 do 1.000 KM.

(Srpskainfo)