BANJALUKA, 15. februara – Većina raskrsnica i ulica u naseljima Ada, Lauš i Bulevar bila je u petak poput omanjih jezera, jer se zbog obilnijih padavina i začepljenja oborinske kanalizacije voda zadržavala na saobraćajnicama. Tako su se u ulici Ada u istoimenom naselju stvorile ogromne lokve, pa pješaci u petak nisu mogli da prođu ovom dionicom.

Predsjednik Savjeta MZ Ada Vito Pejaković rekao je da kiša svaki put u dijelu naselja napravi poplavu.

– Zbog odvoda je ovo najgori dio naselja. Nema površinskog ni kanalizacionog odvođenja vode ka Vrbasu i tako je već godinama – kazao je Pejaković.

Predsjednik Savjeta mjesne zajedice Lauš Nebojša Matić je rekao da je najkritičnije na lijevoj strani Lauša gdje se voda sa okolnih brda sliva u Karađorđevu ulicu.

– Voda se najčešće sliva u dijelu oko Osnovne škole “Sveti Sava” i na raskrsnici kod restorana “Sirano”. Glavni razlog za to je mali kolektor koji ne može da primi veću količinu vode – kazao je Matić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bulevar Drago Vurdelja je rekao da je oborinska i fekalna kanalizacija u ovoj mjesnoj zajednici uglavnom dotrajala i da ne može primiti veliku količinu vode koja dolazi najčešće iz pravca naselja Lauš i Pobrđe, objavio je Glas Srpske.

– Rješavanje ovog problema je u nacrtu prioriteta naše mjesne zajednice u posljednjih nekoliko godina, međutim, još nisu izdvojena sredstva za ovaj dugoročni projekat – kazao je Vurdelja.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Željko Katić rekao je da ima više kritičnih mjesta na području grada gdje usljed većih padavina dolazi do zaustavljanja vode na površini.

– Voda koja dolazi iz ulice Kralja Petra I Karađorđevića najčešće se zaustavlja na dnu ove ulice, što dovodi do formiranja većih lokvi na putevima – kazao je Katić i dodao da kiša koja je pala u petak ne predstavlja opasnost za izlivanje voda.

Poplava

Najkritičnija naselja za izlivanje rijeka usljed većih padavina na području grada su Karanovac, Vrbanja i Česma.