kese

BANJA LUKA, 04.februara – U banjalučkim tržnim centrima zavladala je nestašica PVC kesa, saznaje Srpskainfo od trgovaca.

Od početka godine veći trgovački centri su samoinicijativno odlučili da naplaćuju kese po cijeni od 0,05 KM po komadu.

U januaru su ljudi uglavnom u kupovinu dolazili sa cekerom, međutim, posljednjih dana situacija se potpuno promijenila i potrošači mahom kupuju PVC kese.

– Kupci su potrošili zalihe kesa koje su prije dobijali besplatno, a koristili su ih za smeće. Većini se sada ne isplati da kupuju namjenske vreće za smeće i počeli su ponovo da uzimaju, odnosno da kupuju obične PVC kese. Nismo očekivali ovako nešto i sada su nam zalihe kesa za namirnice kri kraju, trenutno čekamo porudžbu – objašnjava za Srpskainfo jedna trgovkinja.

Podsjećamo, nakon što u prvom tromjesečju Narodna skupština Republike Srpske usvoji Zakon o upravljanju čvrstim otpadom, svi trgovci u Republici Srpskoj moraće naplaćvati PVC kese, izuzev onih u koje se pakuje voće i povrće.

U Ministarstvu ekologije RS kažu da je cilj podizanje ekološke svijesti o neophodnosti zaštite životne sredine, kako bi građani postepeno izbacili plastične kese iz upotrebe.

Vijek upotrebe plastične kese je 12 minuta, a da bi se razgradila u prirodi potrebno je nekoliko stotina godina. U Evropi se godišnje potroši 500 milijardi plastičnih vrećica, a neke  zemlje su u potpunosti zabranile njihovu upotrebu. Da bismo sačuvali poprilično narušeni ekosistem, ekolozi se zalažu i za zabranu jednokratne plastike.

Po zvaničnim podacima, kada su Srbija i Hrvatska uvele naplatu plastičnih kesa upotreba se smanjila za 70-80 odsto.

– Prilagođavamo se direktivama Evropske unije koja ima u planu da za dvije godine u potpunosti zabrani upotrebu plastičnih kesa. Mi moramo ići korak po korak – kažu u Ministarstvu ekologije.

(Srpskainfo)