hrvatska

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj virusa korona, kao i da se radi o mlađem čovjeku koji ima blaže znakove bolesti.

 On je to rekao nakon sjednice kriznog štaba za virus korona i dodao da je pacijent smješten na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Plenković je dodao da je muškarac izolovan i da je u dobrom stanju.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je oboljeli mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara i da ima blaži oblik bolesti.

“Ovim podižemo nivo odbrane i mjere, koncentrišemo se na kontakte koje je ostvraio i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrožavanje, bolest je slična običnom gripu i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripom”, rekao je Beroš.

On je dodao i da je određena lokacija za karantin, ali da za sada te podatke neće iznijeti u javnost.

U bolnici u Rijeci nalazi se i devet radnika koji su radili u fabrici u Italiji, a u kojoj je potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom, i od njih devet samo jedan ima simptome virusa korona, a njihovi nalazi biće poznati popodne.

Direktor KBC Rijeka Davor Štimac rekao je da su oni starosti između 19 i 50 godina, da je klinika ispražnjena i da su u njoj samo oni koji su imali veze sa virusom.

“Pacijenti su prema uputstvima štaba smješteni ovdje. Jedan je u izolacijskoj jedinici, a ostali su u uobičajenim sobama Klinike za infektivne bolesti. Ukoliko nalazi budu negativni, oni će biti otpušteni. Negdje oko 15 sati pretpostavljam da će stići nalaz”, kazao je Štimac.

(Nezavisne)