Epidemiološka situacija u Srpskoj daleko je stabilnija nego u protekla dva mjeseca, kako u pogledu broja novozaraženih, tako i kad je riječ o broju preminulih na dnevnom nivou.

Primjera radi, u drugoj polovini decembra, a kad se gleda 14-odnevni period, incidencija zaražavanja je bila 228,7 na 100.000 stanovnika, a mortalitet 23 na 100.000 stanovnika.

S druge strane, incidencija zaražavanja na 14-odnevnom nivou trenutno je 144, a mortalitet 7,88 na 100.000 stanovnika.

Od početka januara, pa do juče, korona virus je potvrđen kod 1.396 ljudi. U ovom periodu kovid je u Srpskoj odnio 139 života.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da se epidemiološka situacija u Srpskoj smiruje i da je u ovom momentu na nivou na kojem je bila na početku oktobra prošle godine, a prije naglog skoka broja novozaraženih.

– Od nas zavisi kako će dalje biti, odnosno da li će stabilizacija biti nastavljena. I dalje ima prostora za nove talase i nove pikove epidemije – upozorila je Aćimovićeva.

Ono što i dalje ne ohrabruje je prilično visok broj pacijenata koji zbog teške kliničke slike kovida zahtijevaju neki vid respiratorne podrške.

Primjera radi, u Univerzitetskom kliničkom centru RS do juče je bilo hopitalizovano ukupno 228 pacijenata, od čega čak 45 odsto njih zahtijeva neki vid respiratorne podrške. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, životno je ugroženo 36 ljudi.

(Srpskainfo)