pozari

U požarima u Republici Srpskoj tokom prošle godine nastradalo je 15 osoba, dok je godinu ranije usljed požara ili eksplozija nastradalo 17 osoba, potvrđeno je za “Nezavisne”.

Kako su naveli iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS, žrtava u požarima bilo je i u ovoj godini, pa je tokom januara evidentirano 46 požara, u kojima su nastradale dvije osobe.

Prema podacima MUP-a RS, u 2019. godini bilo je 757 požara na objektima, u kojima je nastala šteta nešto manja od 12,8 miliona maraka i 221 šumski požar u kojem je “izgorjelo” oko 108.000 maraka.

Što se tiče povrijeđenih, usljed vatrene buktinje lani je teško povrijeđeno pet osoba, dok je njih 18 zadobilo lakše povrede.

“Tokom januara tekuće godine evidentirano je 45 požara, od čega jedan na objektima u državnoj i 44 na objektima u privatnoj svojini. Od toga zabilježen je jedan šumski požar, i to na privatnoj parceli. Napominjemo da su u januaru 2020. godine dva lica smrtno stradala u požarima, a pričinjena materijalna šteta iznosi 207.000 KM (objekti u privatnoj svojini)”, naveli su iz MUP-a RS.

Jedan od požara koji je lani potresao javnost bio je onaj u banjalučkoj firmi “Schwam” u naselju Lazarevo, koji se desio 21. novembra, a u kojem je nastradala Mirjana Medan, šezdesetčetvorogodišnja radnica te firme.

S vatrom, koja se rapidno proširila u ovoj firmi, više časova borili su se banjalučki vatrogasci, a radnici su panično iskakali kroz prozore iz objekta zahvaćenog buktinjom.

Nažalost, tada su bile potvrđene i najgore slutnje da se jedna radnica ipak nije spasila, a ova tragedija veoma je potresla Banjalučane.

Što se eksplozija tiče, stravičan slučaj desio se u Šepku, kod Zvornika, krajem decembra lani, kada je Zoran Avramović (49) iz Loznice nastradao u eksploziji plina na benzinskoj pumpi “Nešković”, a više osoba je povrijeđeno.

Tragediji je prethodila manja saobraćajna nezgoda pa je jedan automobil udario u aparat za točenje goriva.

Cijev za točenje plina je bila oštećena pa je u vazduh ispuštena velika količina gasa i napravila se dimna zavjesa koja je progutala pumpu.

Skoro 40 minuta curio je plin, a onda je uslijedio prasak.

Eksplozija je bila toliko snažna da je izbila vrata na susjednim kućama. Letjele su cigle i dijelovi građe, a osim jedne nastradale osobe, više njih je hospitalizovano.

(Nezavisne)