proljece

BANJA LUKA, 04. januara – Sva udruženja građana i druga pravna lica, koja imaju ideje i projekte za manifestacije ovogodišnjeg “Proljeća u Banjaluci”, mogu da ih prijave na poziv za sufinansiranje.

Ovaj poziv Gradske uprave otvoren je do 17. januara, a sve predložene manifestacije treba da budu realizovane od 15. aprila do 15. juna.

– Udruženja građana, fondacije i druga pravna lica koja imaju obezbijeđen dio sredstava za svoje projekte, bilo da se radi o kulturi, turizmu ili sportu, mogu da se prijave na naš javni poziv. Tako će imati mogućnost da postanu dio bloka događaja koji ćemo organizovati u okviru “Proljeća u Banjaluci”, manifestacije koja je postala prepoznatljiva po brojnosti i kvalitetu događaja koje je čine – rekao je načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.

On je dodao da je u gradskom budžetu za ovaj poziv predviđeno 150.000 KM.

Kako je istakao, objedinjavanjem gotovo svih kulturnih, sportskih i turističkih događaja u ovaj program ima za cilj da se Banjaluka i regionalno promoviše i privlači posjetioce iz cijelog regiona.– Poziv za izbor manifestacija za “Proljeće u Banjaluci” trebalo bi da doprinese da se dođe do još kvalitetnog i novog sadržaja. Zato je potrebno da organizatori predlože kreativan sadržaj koji će poboljšati kulturnu, turističku, sportsku, zabavnu i gastronomsku ponudu u gradu za goste, turiste i domaće stanovništvo – rekao je Stanić.

Prema pozivu, većina sadržaja treba da bude vezana za dva značajna datuma za grad Banjaluku – 22. april Dan grada i Spasovdan, krsnu slavu grada, koja se obilježava 28. maja.

Govoreći o prošlogodišnjem “Proljeću u Banjaluci”, on je naveo da je bilo više od 90 događaja koje su finansirali i Grad i organizatori.

– Zabilježeni su višestruko pozitivni efekti kako za gradu tako i za poslovnu zajednicu. Konkretno, za četiri odsto porastao je prihod od prometa u ugostiteljskim objektima i hotelima, a za devet odsto prihod od boravišne takse. To sve ide u prilog tome da možemo da razvijamo turizam i turističke kapacitete – zaključio je Stanić.

(Srpskainfo)