dodatak

BANJA LUKA, 06. decembra – Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske odbio je zahtjeve 471 nezaposlenih porodilja za isplatu materinskog dodatka od 405 konvertibilnih maraka.

Razlog za neostvarivanje prava na materinski dodatak je nepostojanje zakonom propisanog uslova koji se odnosi na status nezaposlenosti majke 6 mjeseci prije rođenja djeteta. Inače, ovaj broj negativnih rješenja izdat je od početka primjene Zakona o dječijoj zaštiti, odnosno od 1. januara prošle godine do početka oktobra ove godine.

Ove podatke naveo je ministar zdravlja RS Alen Šeranić u odgovoru na poslaničko pitanje Zorana Vidića, kojeg je zanimalo koliko je porodilja (nezaposlenih) koje nemaju prava na materinski dodatak od 405 KM, zato što su bile u radnom odnosu u roku kraćem od 6 mjeseci prije porođaja.

Vremenska odrednica biće ukinuta od naredne godine i pravo na materinski dodatak imaće sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status. U skupštinskoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti, a danas će poslanici glasati o ovim izmjenama.

(Srpskainfo)